Nio personer greps i jakten på säkerhet

Militärer ökar säkerheten i Nynäshamn. I lördags natt greps nio personer med avgörande roll i den illegala vapenförsörjningen i Bogaland.

Figuranterna gav sig inte utan motstånd. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
När andra sov eller tittade på teve, grep militärpoliser misstänkta kriminella som de länge spanat på.
När andra sov eller tittade på teve, grep militärpoliser misstänkta kriminella som de länge spanat på. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Mattias Wikerdal och Jimmi Åsberg är nöjda med utbildningen. – Det var rätt att välja en lite tuffare militärpolistjänst med mer gröntjänst, säger Jimmie Åsberg.
Mattias Wikerdal och Jimmi Åsberg är nöjda med utbildningen. – Det var rätt att välja en lite tuffare militärpolistjänst med mer gröntjänst, säger Jimmie Åsberg. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
När andra sov eller tittade på teve, grep militärpoliser misstänkta kriminella som de länge spanat på. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Mattias Wikerdal och Jimmi Åsberg är nöjda med utbildningen. – Det var rätt att välja en lite tuffare militärpolistjänst med mer gröntjänst, säger Jimmie Åsberg. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Klockan är strax före ett på lördagsnatten. Soldater rör sig snabbt i mörkret och passerar festande ungdomar. Ungdomarna hälsar glatt men samhället de lever i hotas och styrs av en kriminell organisation.

Väl dolda av skogen, mörkret och en sänka går soldaterna ner på knä och inväntar klartecken för att slå till. Målet är en misstänkt lager-, och omlastningsplats för smuggelgods, i huvudsak vapen. De senaste dagarnas spaning och underrättelseinhämtning säger att en av ledarna i organisationen ska vara där nu. Fastän de är närmare 30 till antalet hörs inget av närvaro.

De första soldaterna springer snabbt över gatan och gör en överraskande entré. Personerna i lokalen gör motstånd, både verbalt och fysiskt. En av dem skriker oavbrutet ”Ni är inte FN!”
och det krävs flera personer för att hålla en bråkig person i schack. Fickor töms och soldaterna tar reda på vem personerna är.
– Jag är affärsman och var bara här för att duscha, säger den misstänkte ledaren.

Flera gripna

Funna vapen och sprängladdningar gör att militärpoliserna ändå kan gripa fem personer misstänkta för förberedelse för sabotage. BFOR misstänker att centrallagret för illegala vapen ligger i Stockholm. Timmarna senare görs ytterliggare ett tillslag mot en ville kvarten längre bort. Där grips ytterliggare fyra personer.

Den kriminella organisationen är kopplad till Södertörns Tigrar, en av två fraktioner som motsätter sig fredsavtalet i Bogaland. De är därför prioriterade att avväpna och ställa inför rätta. Bogalands poliskår och rättsväsende fungerar dåligt. Därför kallas militärpoliserna in.

"Bara" övning

Momenten som genomförs i övningen – den sista innan soldaterna muckar innan jul – speglar den utbildning som soldaterna fått.
– Övningen är bra upplagd. Det märks att befälen har arbetat hårt och det är bra skådespelare, säger Jimmi Åsberg, fastän han fick säkra området utanför och aldrig deltog i gripandet.
– Vi hade en skvadronsövning för några veckor sedan som var riktigt bra. Då hann vi sätta in oss i scenariot och vet vem personerna är, tillägger Mattias Wikerdal.

Jimmi Åsberg avslöjar en hemlighet:
– Det här har nästan fått mig att vilja ha på mig gröna kläder jämnt. Det är spänningen. 2. skvadron var ett solklart val, säger han.
Både han och Mattias Wikerdal har sökt utlandstjänst och de bedömer att 60 procent av skvadronen har gjort detsamma.

BFOR = Bogaland Forces. Scenariot om Bogaland används i hela Försvarsmakten men anpassas beroende på vilket område förbanden verkar i.