Med uppdrag att mätta

600 portioner mat, fyra gånger om dagen. Det är koktrossens uppgift. Arbetsmiljön är tuff och allt tillagas av 23 personer i tält. Många munnar ska mättas under övningen.

Mattias Velander, Daniel Säisä, Christian Nes-Sjögren och Robin Jarneus förbereder dagens middag. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Christian Nes-Sjögren slipper skala potatis.
Christian Nes-Sjögren slipper skala potatis. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Christian Nes-Sjögren slipper skala potatis. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

På Hedenbasen, i övningens Camp Asterix, 10 kilometer väster om Boden lagas mat till deltagarna i övningen Höstlöv. Campen innehåller till största del underhålls- och ledningstrupper och utåt sett är tempot för stunden lågt. Fronten är en bit bort även om enstaka skottlossning kan höras, mest från artilleri. Koktroppen håller till i bortre hörnet av campen och inne i koktälten syns kockarnas vita rockar tydligt mot den gröna tältduken. I dag lagas korv och potatis och tempot där är inte alls lågt.

Köket är mobilt

Från att troppen anlänt till en ny grupperingsplats har de 30 minuter på sig att ordna kokande vatten. Efter två och en halv timme ska matlagningen inledas, för att vara färdig ungefär efter fyra timmar. Ett antal hopbyggda tält bildar ett komplett kök där de värnpliktiga kockarna i en väl inövad kedja av arbetsuppgifter lagar stora mängder mat.
– Här tillreder vi 600 portioner fyra gånger om dagen, berättar Mattias Velander, värnpliktig kock vid A 9.

Maten levereras

Den färdiga maten hämtas upp i koktroppens förtält. Campens egna soldater äter i en tillfällig matsal i en övergiven hangar. Övriga får maten transporterad i kärl till de platser där de är förlagda. Kraven är höga, ingen annan än kockarna tillåts komma närmare köket än förtältet av hygienskäl.

Lite hjälp har troppen idag av att potatisen var färdigskalad, maten serveras i tid. Att döma av kommentarer från soldater i övningen smakar maten till och med bra.