Med sikte på fars dag

De är få men väl motiverade. En styrka från Hemvärnet agerar motståndare till de många gånger fler anfallande svenska soldaterna i övning Höstlöv. I en av byggnaderna finns en grupp utspridd, redo att ge anfallarna en hård kamp. Ensam längst upp på vinden finns prickskytten Magnus Lindström.

Magnus Lindström tar sikte på fiendesoldater. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Välutrustade hemvärnssoldater väntar in de anfallande styrkorna.
Välutrustade hemvärnssoldater väntar in de anfallande styrkorna. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Niklas Jonsson och Mikael Wikström från Bodens insatspluton springer förbi medlemmar ur handbollslag från Kiruna och Härnösand som överaskande hamnade mitt i striderna.
Niklas Jonsson och Mikael Wikström från Bodens insatspluton springer förbi medlemmar ur handbollslag från Kiruna och Härnösand som överaskande hamnade mitt i striderna. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
En tillfångatagen och skadad deltagare i gruppen som försvarar huset släpas bort från striden.
En tillfångatagen och skadad deltagare i gruppen som försvarar huset släpas bort från striden. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Välutrustade hemvärnssoldater väntar in de anfallande styrkorna. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Niklas Jonsson och Mikael Wikström från Bodens insatspluton springer förbi medlemmar ur handbollslag från Kiruna och Härnösand som överaskande hamnade mitt i striderna. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
En tillfångatagen och skadad deltagare i gruppen som försvarar huset släpas bort från striden. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Redan någon timme in på övningen har Magnus oskadliggjort två motståndarsoldater, varav en var vagnchef på ett stridsfordon, ett prioriterat mål för en prickskytt. Fler hade räknats som träffade av Magnus kulor om bara förutsättningarna varit tydligare. 
– Eftersom den utrustning som registrerar träffar inte räcker till alla deltagare måste jag ringa och meddela träffarna till övningsledningen. Men jag visste inte att jag var tvungen att få med registreringsnumren på stridfordonen för att träffarna skulle gälla.

Gruppen har varit på plats i huset sedan tidigt i morse och har, med undantag för prickskytten, bara kunnat följa striderna på håll.

Välutbildade hemvärnssoldater

Ett hundratal hemvärnssoldater, huvudsakligen från Norrbottensgruppen men även ett fåtal från Västerbottensgruppen, har dykt upp för att vara motståndare på övningen. Det är svårt att skilja dem från de värnpliktiga, personlig utrustning och klädseln är till största delen lika. Motståndarna har sina jackor vända ut och in och bär ett rött band på vänster arm. De har bra utrustning med sig till övningen, till exempel mörkerkikare, pansarskott och prickskyttegevär. Fast när det gäller fordon ser det värre ut. Hemvärnssoldaterna har bara hjälp av museifordon kompletterat med ett Stridsfordon 90.

Utbildningsmässigt ligger de bra till, kanske bättre än de värnpliktiga. En del av dem har varit på flera utlandsmissioner. Dessvärre får de inte fullt ut utnyttja sitt försprång. Under övningen tvingas vissa att utföra en del mindre genomtänkta anfall mot stridsvagnar och väl förberedda stridsgrupper för att visa de värnpliktiga hur det kan fungera på utlandsmissioner. Det är inte alltid motståndarna är välorganiserade. Tack och lov blir vissa av hemvärnssoldaterna ”återupplivade” igen.

Sista motståndarna

Det har gått bra för Magnus och hans kollegor från Bodens insatspluton, de är de sista stridande motståndsmännen. Ständigt flyttandes mellan fönstren kastar han snabba blickar ut över omgivningarna. Det är viktigt att inte visa sig för länge, även motståndarna har prickskyttar. Och de vet numera var han är.
– Övningen är jättebra, men det kunde ha varit bättre betalt. Vi får bara ersättning för de timmar vi är i tjänst, inte för nätterna, även om vi måste ha eldvakt och sover dåligt.

Väntan har varit lång. Mat har de inte ätit på många timmar och de börjar få slut på försvarets chokladkakor. Men Magnus har haft att göra. Han har under dagen lyckats slå ut totalt 10 motståndarsoldater. Förväntan ligger i luften inför den stundande slutstriden.
–  När de värnpliktiga har lyckats kämpa sig upp hit ska jag bli ”ihjälskjuten”. Jag erkänner att jag är lite nervös men jag ser fram emot slutet, inte vill jag vara här för länge nu på fars dag.