Livgardets dragonmusikkår på hästfest

I helgen kanske du ser Livgardets dragonmusikkår i tv. De deltar i Globen Horse Show och tänker visa en stor bredd.

LDK fungerar under helgen som ett sorts husband och deltar vid bland annat invigningen och vid prisutdelningar.
– Det här visar att vi har en stor bredd. Vi kan spela lite poppigare vid inridningen till prisutdelning, samtidigt som många nationalsånger måste övas in, säger kårchef Gustav Lundström.
– Det är ju vår huvuduppgift att ha hög beredskap för statsceremoniella sammanhang. Vi spelar ofta andra nationalsånger men här får vi veta vilken sång det blir fem minuter innan det är dags.

Normalt sett är deltagandet i hästfesten en av de första spelningarna på året för de värnpliktiga. Nu är det en av de sista, vilket ökar möjligheterna att spela fler musikstycken och att snabbt öva in nya.

Störst går först

LDK genomför också tapto varje kväll med pukhästen Oden i täten. Han är den största hästen på hela Stockholm Horse Show.
Att militära musikkårer deltar i hästfesten ser Gustav Lundström också som ett viktigt befästande av Livgardets och musikkårens varumärke i häst-Sverige.

Livgardets dragonmusikkår har även medverkat vid inspelningarna av ”Sånger för livet” i Globen. Konsertprojektet sänds i SVT andra och tredje advent.