Jägarna ser allt

För soldaterna vid Arméns jägarbataljon är inhämtning av underrättelser en av uppgifterna. Under övning Höstlövs inledande dygn har jägarsoldaterna på tredje skvadron haft till uppgift att spana inom tre för övningsscenariot strategiska områden.– Vi kom med förbandet från Arvidsjaur på måndagen och sedan dess har vi identifierat en hel del misstänkt verksamhet, berättar major Mathias Holmqvist, skvadronchef.

Jägarna ser dig, Björn Ekelund och Ceesay Kebba registrerar allt som händer från sin observationsplats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Daniel Tellbe och Ihab Salim.
Daniel Tellbe och Ihab Salim. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Målet med övning höstlöv är att möjliggöra att ett fritt och rättvist val kan genomföras i det fiktiva landet X-land. Deltagande soldater kommer att ställas inför en rad situationer inom hela konfliktspektrat, från humanitära insatser till väpnad strid och med inverkan av civil trafik och befolkning.

Kusträsk skjutfält är ett av de tre områden som soldaterna på tredje skvadron har tilluppgift att spana inom. Man misstänker bland annat att ett område med baracker fungerar som träningsläger för en fraktion som kallas ”Klykers”. Från sina observationsplatser på skjutfältet har jägarna även bevittnat omfattande transportverksamhet med stora lastbilar.
– Vi har sett fordon som lossat stora containrar som sedan hämtats av andra fordon. Vi misstänker att det rör sig om någon form av illegal verksamhet, säger kapten Johan Ahltén i skvadronsstaben.

Stolta jägarsoldater

Daniel Tellbe och Ihab Salim på tredje pluton är nöjda med sin värnpliktsutbildning men minns de första veckorna med tillförsikt:
– Det var en påfrestande grundutbildning, jag ryckte in i oktober och det blev vinter i princip direkt. Det var en riktigt tuff tid. Först och främst var ju allt nytt och dessutom var man ovan med kyla, berättar Daniel Tellbe.
– När man pratar med soldater från andra förband förstår man att vi har en påfrestande tjänst. Man uppskattar lediga kvällar på ett annat sätt när man varit ute i fält flera dygn, fortsätter Daniel.
– Utbildningen har hållit ett högt tempo. Man har vant sig med tuffa tag så nu känns det ganska lugnt, tillägger Ihab Salim.

Gruvnäringen hotad

Under onsdagseftermiddagen var det dags för jägarna att omgruppera och förbereda ytterligare en uppgift som man fått.
 – Vi ska ta och försvara en Volframgruva som ligger i ett område närmare Boden. Detta för att förhindra att ”Klykers” ska få kontroll över gruvnäringen som är mycket strategiskt viktig för X-land, avslutar skvadronchefen Mathias Holmqvist.