Insatssoldaternas sista övning

Efter elva månaders värnplikt gör insatssoldaterna på Luftstridsskolans första insatsutbildningspluton sin sista övning. Nu ska allt de lärt sig under året sättas på prov.

Bevakningstjänst är en av delarna i slutövningen. Här har soldaterna upprättat en checkpoint för inpassering till Uppsala garnison. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
I striden blir ett par soldater skadade och deras kamrater ger första hjälpen.
I striden blir ett par soldater skadade och deras kamrater ger första hjälpen. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Lovisa Edlund har sökt högskoleutbildning till våren och funderar på att söka utlandstjänst som sjuksköterska efter utbildningen.
Lovisa Edlund har sökt högskoleutbildning till våren och funderar på att söka utlandstjänst som sjuksköterska efter utbildningen. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
I striden blir ett par soldater skadade och deras kamrater ger första hjälpen. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Lovisa Edlund har sökt högskoleutbildning till våren och funderar på att söka utlandstjänst som sjuksköterska efter utbildningen. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

Nedräkningen inför muck har börjat, den femte december är det dags att gå ut genom grindarna vid Luftstridsskolan för sista gången. Men innan dess är det dags att sätta kunskaperna på prov. Under en vecka genomför plutonen sin slutövning. Fokus ligger på bevakning, strid och eskort. Efter muck kommer soldaterna att krigsplaceras som insatssoldater i flygvapnets strilbataljon.

Övningen inleddes på hemmaplan där soldaterna fick öva sina kunskaper i bevakningstjänst. Övrig anställda och värnpliktiga märkte av det rent konkret en morgon när en checkpoint upprättats utanför vakten och inpasseringen tog lite längre tid än vanligt. Soldaterna vinkade fram en bil i taget för kontroll innan man sakta fick snirkla sig sicksack mellan soldaternas fordon och fortsätta in på garnisonsområdet.

Efter några dagar var det dags att åka ut till Marma övningsfält i norra Uppland.
– Vi försöker ha ett så trovärdigt scenario som möjligt och här vill vi efterlikna förutsättningarna när man gör utlandstjänst, berättar övningsledaren Christian Ahlberg.

Scenariot är en beredskapshöjning som beror på oroligheter i närområdet. Soldaterna ska bevaka viktiga objekt och hålla ordning inom ett ansvarsområde. Arbetet pågår dygnet runt, några vilar, några patrullerar och ytterligare några är snabbinsatsstyrka, beredda på att åka ut och förstärka där det behövs. Plötsligt kommer ordern.
– Vi ska ut och upprätta en checkpoint, ropar gruppchefen.

Snabbinsatsstyrkan hoppar snabbt i bilarna och åker iväg. Checkpointen upprättas och nu är det bara att vänta. Och vänta. Efter en och en halv timme får halva gruppen ny order om att patrullera en väg och upprätta en ny checkpoint vid en korsning. Knappt har soldaterna hunnit ur bilen innan de blir beskjutna. Två skadas och blir transporterade till campen för vård.

– Hittills har övningen gått bra, tycker Lovisa Edlund som är stabsassistent i övningen. Vi har fått prova det vi lärt oss, skyddsvakt, strid och lite överlevnad.