Högvakt – slitsamt men roligt

Tredje sjöstridsflottiljen går för närvarande högvakt på Stockholms slott och Drottningholm. Högvakten drar många åskådare, särskilt när det är dags för vaktavlösning. Men att gå högvakt handlar inte bara om att vara stilig under ceremonierna. Mycket hårt jobb ligger bakom.

Högvaktsavlösning på yttre borggården Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Post nummer två blir avlöst
Post nummer två blir avlöst Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Kalfaktorena Henrik Tikkanen och Andreas Fridell löser många uppgifter
Kalfaktorena Henrik Tikkanen och Andreas Fridell löser många uppgifter Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Albin Andersson pluggar under en ledig stund
Albin Andersson pluggar under en ledig stund Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Post nummer två blir avlöst Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Kalfaktorena Henrik Tikkanen och Andreas Fridell löser många uppgifter Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Albin Andersson pluggar under en ledig stund Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Henrik Tikkanen och Andreas Fridell som för tillfället har tjänsten som kalfaktorer berättar om ett jobb där det gäller att lösa många olika uppgifter. Som kalfaktorer är man allt ifrån chaufförer till att beställa mat till styrkan. Jobbigt men roligt, blir deras sammanfattning.

Inne i ett annat rum sitter den så kallade patrullen. En styrka som är beredd att omedelbart rycka ut om det av någon anledning skulle behövas. Uppe i förläggningen ligger Albin Andersson från HMS Trossö och pluggar till kustskepparexamen:
– Snart ska vi skriva prov och det gäller att ta varje chans att plugga. Att gå högvakt är kul men visst skall det bli skönt att komma tillbaka till fartyget och den normala tjänsten.

Högvaktsstyrkan är nu inne på sitt fjärde dygn av elva och rutinerna börjar sitta. Det dryga 40-tal värnpliktiga och officerare från Tredje sjöstridsflottiljen som går vakt på kungliga slottet och Drottningholm har snart gjort sin tid. Efterträdarna kommer ifrån systerflottiljen, Fjärde sjöstridsflottiljen, och för dem väntar också mycket slit men också ett minne för livet.