Fifflare lurade till sig halv miljon

En anställd vid ett företag som anlitas av Försvarsmakten i Afghanistan har bluffat till sig mellan 60 000 och 80 000 amerikanska dollar, drygt 500 000 kronor. Försvarsmakten och de svenska skattebetalarna kommer dock att få tillbaka alla pengar.

Den anställde, en amerikansk medborgare, har avskedats med omedelbar verkan på grund av grovt tjänstefel.

– Företaget har agerat snabbt, kraftfullt och öppet samt avser att kompensera Försvarsmakten med 80 000 dollar. Det, tillsammans med att de ändrar sina rutiner, gör att vi kan ha fortsatt förtroende för dem, säger arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik.

Anställde lokal personal

Det internationella företaget sköter delar av marktjänsten vid den svenska basen i Afghanistan, Camp Northern Lights, i Mazar-e-Sharif. Den nu avskedade anställde hade till uppgift att anställa lokal personal för att sköta bland annat städning, tvätteri, kiosk och mindre reparationer.

För att lösa sina arbetsuppgifter har den tidigare anställde fått kontanter som skulle användas till att dels ta in anbud, dels handla upp och betala underleverantörer.

Internutredning

Enligt en internutredning som gjorts har den tidigare anställde kommit över pengar från just underleverantörer, det vill säga lokalt anställda och företag i Afghanistan. Mannen har jobbat i Mazar-e-Sharif mellan mars 2007 och augusti 2008 och har under den perioden kommit över mellan 60 000 och 80 000 dollar. Något som han också erkänt för företaget.

Som en konsekvens av avslöjandet har företaget nu beslutat att centralisera rätten att beställa från underleverantörer samt att kompensera Försvarsmakten med 80 000 dollar.