Fempunktstvätt ska hålla soldaterna friska

Riktig handhygien är A och O i fält. Den lkrävs för att hålla sig frisk. En självklarhet är att tvätta händerna eller sprita sig före maten. Det vet deltagarna vid slutövningen Höstlöv. – En dålig handhygien kan slå ut en hel bataljon om det vill sig illa, säger Britta Westergren, sjukvårdschef.

Att tvätta händerna före maten är en självklarhet under övningen Höstlöv. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
För sjukvårdsplutonen är inte hygien någonting nytt. Här är de på gång att genomföra en omgruppering.
För sjukvårdsplutonen är inte hygien någonting nytt. Här är de på gång att genomföra en omgruppering. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
En latrin - hårdkartongtunna med toasits på en väl vald plats i terrängen.
En latrin - hårdkartongtunna med toasits på en väl vald plats i terrängen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
För sjukvårdsplutonen är inte hygien någonting nytt. Här är de på gång att genomföra en omgruppering. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
En latrin - hårdkartongtunna med toasits på en väl vald plats i terrängen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Vid sjukvårdsplutonens grupperingsplats inne på trosskompaniets ”Camp Asterix” vet man hur viktigt det är med renlighet. Det är inget nytt för de värnpliktiga sjukvårdarna, vilket de fått lära sig under sin hela sin grundutbildning.

– Alla vi som jobbar med patienter vet att renlighet är jätteviktigt. Före, mellan och efter varje patient måste vi tvätta och spritrengöra oss, sprita som det kallas. Om inte det görs kan vi bli en stor spridningskälla och det kan få ödesdigra konsekvenser, säger Britta Westergren och fortsätter:

Dusch varannan dag

– Hygien är också mycket viktig för värnpliktiga som arbetar med maten. Duschning varannan dag i en så kallad fältdusch hör till föreskrifterna. Det utförs i ett förberett tält med duschar och varmvatten. Lite kallt kan det vara så här på vintern, men annars är det helt okej.

God renlighet angår också alla andra övningsdeltagare. Det finns någonting som kallas ”fempunktstvätt”, och innebär rengöring av ansikte, armhålor, händer, skrev och fötter varje kväll. Något som ingår i de värnpliktigas utbildning.

Minimera smittspridningen

På ett område som ”Camp Asterix” gäller det att pissgropar och latriner är ordentligt utmärkta och uppställda.
– Vi har olika latriner för sjukvårdspersonal och kockar. Övriga deltagare och personer som är intagna vid sjukhustältet har också sina egna, allt för att minimera smittspridningen. Det finns skilda pissgropar för män och kvinnor och de ligger alltid i utkanten av campen, avslutar Britta Westergren.