Fantastisk final med flyg

Några gånger per år har P 7 chansen att öva tillsammans med piloterna från F 17 i Kallinge. Årets sista stora övning är ett sådant tillfälle. För att få ut mesta möjliga av övningen är de båda JAS 39 Gripen-planen både vän och fiende.

Johan Tibbling är Gripen-pilotens ögon på marken i en helt ny funktion på bataljonen på P 7, Close Air Support. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Planet får inte skjuta förrän det fått okej från marken.
Planet får inte skjuta förrän det fått okej från marken. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Martin Sandberg, Dennis Gustafsson, Andreas Winge och Marcus Lundström ser till så att bataljonens olika delar samarbetar.
Martin Sandberg, Dennis Gustafsson, Andreas Winge och Marcus Lundström ser till så att bataljonens olika delar samarbetar. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
”Det är frestande att bli pilot” säger Jonas von Platen Larsson när han tittar upp mot planet.
”Det är frestande att bli pilot” säger Jonas von Platen Larsson när han tittar upp mot planet. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Planet får inte skjuta förrän det fått okej från marken. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Martin Sandberg, Dennis Gustafsson, Andreas Winge och Marcus Lundström ser till så att bataljonens olika delar samarbetar. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
”Det är frestande att bli pilot” säger Jonas von Platen Larsson när han tittar upp mot planet. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten

När planen kommer in över Ravlunda skjutfält är det många som får fullt upp: luftvärnskanonvagnarna skjuter mot planen, eldledningsgrupperna anger mål, förbandets Forward Air Controller, FAC, övar på att leda in planet så att det kan skjuta mot rätt mål och personalen i stridsledningspansarbandvagnen ser till så att alla de andra gör rätt sak vid rätt tid. Dessutom får även piloterna öva på samverkan med marken, förstås.

FAC är en helt ny befattning på P 7. Kapten Johan Tibbling är just nu i slutfasen av den utbildning, som gör att han från marken kommer att kunna leda in flyg så att de till exempel kan skjuta mot en viss punkt. Från marken har han radiokontakt med piloten. Piloten kan berätta vad han ser från ovan, Johan kan titta på kartan och på verkligheten, och bekräfta att piloten verkligen uppfattat rätt mål. FAC ingår i en funktion som kallas Close Air Support, CAS, som går ut på att flyg ska kunna hjälpa enheter på marken vid behov. Det är en är viktig funktion – flyg som understödjer en bataljon på marken kan göra stor nytta. Men bara om de gör exakt rätt – en felaktig träff kan ställa till stora skador.
– Det är jag från marken som bestämmer när flyget får skjuta eller inte, förklarar Johan.

Det är första gången under sin utbildning han övar CAS tillsammans med bataljonen på P 7.
– Det är roligt att det här momentet är med i den stora övningen. För mig är det extra viktigt – det blir som en genrepetition inför min sista stora övning innan jag blir godkänd och får verka i min nya befattning fullt ut, säger Johan, som också är plutonchef för bevakningssoldater.

En bit bort står en 90-vagn med långt namn - stridsledningspansarbandvagn. Där inne sitter löjtnant Marcus Lundström, bekämpningsbefäl. Hans uppgift är att luftrumssamordna – alltså se till så att ingen som inte ska bli det blir nedskjuten och att alla inte skjuter på samma sak. I den här övningen står alla fysiskt nära varandra, men vore övningen mer komplex skulle ingen se den andre. Dessutom ska flyg och luftvärn samordnas med bataljonens övriga funktioner.
– Ännu så länge är vi på en ganska låg nivå. Det är mycket nya saker för oss. Även om det här ingår i övningen nu är det ändå lite av en övning i övningen – till nästa gång hoppas jag att vi kan ha med CAS-funktionen fullt ut, säger han.

Bara en liten bit bort står eldledningsgruppen. De övar sig på att ta ut målen och skicka informationen vidare till granatkastare – som tyvärr inte utbildas på P 7 just i år. Några som däremot, äntligen, får öva fullt ut är soldaterna på luftvärnskanonvagnsplutonen. Deras uppgift den här dagen är att skjuta ner de ”fientliga” Gripen-planen när de kommer in över Ravlunda. I vanliga fall står vagnarna väl dolda i till exempel ett skogsbryn, men för att kunna öva på att skjuta mot planen från alla håll står de i dag mitt på öppna fältet. Tidigare har de plutonen enbart övat mot civila flygplan.
– Det här känns riktigt härligt. Det är inte bara en avslutning på övningen, det är en avslutning på hela året i lumpen. Det är det här man övat mot, att möta riktigt jaktflyg, säger Jonas von Platen Larsson, radaroperatör, som just under denna överflygning bytt av en kamrat och därför sitter på taket på en terrängbil och njuter av dagen: vagnarna, flyget och känslan av att snart ha gjort klart en lång, jobbig övning riktigt bra.