Examen i Gripenskolan

I början av november utexaminerades fyra tjeckiska piloter som utbildats till Gripenpiloter på Skaraborgs flygflottilj. Denna omgång har tidigare flugit det tjeckiska flygplanet L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) som är ett systemflygplan och en bra plattform att utgå från före inflygning på Gripen.

Nöjda tjeckiska Gripenpiloter. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten
Överste Ingemar Adolfsson överlämnar ett diplom som utbildningsbevis till Robert Stejskal.
Överste Ingemar Adolfsson överlämnar ett diplom som utbildningsbevis till Robert Stejskal. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten
Divisionschefen, överstelöjtnant Robert Persson, tackar de nyaste Gripenpiloterna och önskar lycka till.
Divisionschefen, överstelöjtnant Robert Persson, tackar de nyaste Gripenpiloterna och önskar lycka till. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten
Överste Ingemar Adolfsson överlämnar ett diplom som utbildningsbevis till Robert Stejskal. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten
Divisionschefen, överstelöjtnant Robert Persson, tackar de nyaste Gripenpiloterna och önskar lycka till. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten

Flottiljchefen, överste Ingemar Adolfsson, överlämnade diplom som utbildningsbevis och divisionschefen, överstelöjtnant Robert Persson framhöll att detta var den första multinationella utbildningsomgång, där även två ungerska elever utbildats samtidigt.

När tjeckerna återvänder hem till flygbasen Cáslav i Tjeckien fortsätter de med ytterligare taktisk utbildning och i slutet av våren nästa år skall de ingå i landets skydd av den territoriella integriteten som i Tjeckien kallas QRA, Quick Readiness Alert.