Ett sista ryck innan muck

Senaste tiden har de mest putsat och fejat, men samtidigt har tankarna vandrat kring de senaste tio månaderna. Nu väntar sista veckan med gänget.– Det ska bli kul, efter det här kommer man aldrig tillbaka till samma gäng, säger Krisoffer Henriksson, Hakkas.

Fredrik Nygårds har snart sopat lastbilen för sista gången under sin värnpliktstid. Men får han som han vill så väntar en framtid som specialistofficer. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Underhåll av materiel och fordon har varit i fokus senaste tiden. Nu väntar festliga dagar innan avskedet nästa vecka.
Underhåll av materiel och fordon har varit i fokus senaste tiden. Nu väntar festliga dagar innan avskedet nästa vecka. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Patrik Tidman, Hultsfred och Jonas Jaako, Övertorneå, lägger sista handen vid sin lastbil. Nu är den i toppskick för nästa kull värnpliktiga.
Patrik Tidman, Hultsfred och Jonas Jaako, Övertorneå, lägger sista handen vid sin lastbil. Nu är den i toppskick för nästa kull värnpliktiga. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Underhåll av materiel och fordon har varit i fokus senaste tiden. Nu väntar festliga dagar innan avskedet nästa vecka. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Patrik Tidman, Hultsfred och Jonas Jaako, Övertorneå, lägger sista handen vid sin lastbil. Nu är den i toppskick för nästa kull värnpliktiga. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten

De står där på garageplanen och plockar i sina lastbillar och traktorer. Det är delar av transportplutonen, sju soldater, som lägger handen på de sista resterna av underhåll och förrådsställning av sin materiel och fordon. Sedan den sista av höstens övningar slutade för två veckor sedan har fokus legat på detta.

Snart är allt klappat och klart, nästa kull värnpliktiga ska kunna plocka ut grejer som är i toppskick.
– Jajamen, lovar Fredrik Nygård, Luleå.

Sammansvetsade

Det känns i luften att den här gruppen är ordentligt sammansvetsad. Emellanåt kastar de kommentarer till varandra som vittnar om att de lärt känna varandra på ett nära sätt.
– Nog kommer det att bli skönt att sticka hem, men det blir en saknad också, säger Emil Wahlberg, Sattajärvi, som kommer att gå tillbaka till sitt gamla arbete på ett åkeri i Kiruna.

Trots att det är väldigt nära till muck har de inte riktigt funderat på hur de ska bära sig åt för att hålla kontakten. Fredrik Nygård kommer dock med idén om att ta en fikasväng.
– Många är ju härifrån Norrbotten så man kan åka en runda till dem och dricka kaffe.

Mattias Marklund, Skellefteå, har en tanke på att sy ihop en resa tillsammans med några av kamraterna.
– Det vore roligt att åka på en resa med dem man kommit nära.

När den här gruppen tittar tillbaka på värnpliktstiden så är de överens om att de lärt sig fungera som en grupp. Att ha lärt känna olika typer av människor är en annan sak de lyfter fram.
– Det har varit kul, slår Fredrik Nygård fast.

Specialistofficer

Murare, bilplåtslagare, skogsteknik är några av inriktningarna hos dessa unga män. Fast officersyrket finns också med på en hörna.
– Jag har sökt till specialistofficer, så vi får väl se hur det går, berättar Fredrik som också sökt en utbildning till civilingenjör.

Tre-fyra av de andra i gruppen har inte heller släppt tanken på en framtid i Försvarsmakten. Internationell tjänst är inte uteslutet.
– Jag har sökt, men inte fått svar ännu. Kommer jag inte in söker jag igen, säger Patrik Tidman från Hultsfred.

Vemodet rullar in, några ord från en välkänd låt. Stämmer rätt bra in på dessa transportsoldater som erkänner att det kommer att kännas konstigt att lämna alla kompisar. Men innan dess väntar sista veckan med gänget.