Bandvagn välte under landsvägsmarsch

En bandvagn från jägarbataljonen vid Norrbottens regemente, I 19, välte på förmiddagen den 7 november under en landsvägsmarsch mellan övningen Höstlöv i Bodenområdet och Arvidsjaur.

I fordonet fanns sju jägarsoldater. Ambulans kallades till platsen och det beslutades att tre av soldaterna skulle följa ambulansen till Sunderbyns sjukhus för hälsokontroll efter olyckan.

Olyckan inträffade cirka 09.00 på morgonen när bandvagnen av typ 206 befann sig cirka två mil norr om Älvsbyn på väg mot Arvidsjaur. Fordonet är ett översnöfordon, konstruerat med en fram- och en bakvagn med hydraulisk midjestyrning mellan dessa två delar. Det högra bandet på fordonets bakvagn gick plötsligt av och som en konsekvens av detta välte vagnen. Ambulans tillkallades omedelbart.

I bandvagnen befann sig sju jägarsoldater. Efter händelsen bedömdes att ingen av dessa skadats i sådan omfattning att vård skulle komma att krävas. Ledningen på platsen beslöt ändå att tre av soldaterna skulle följa med ambulansen till Sunderbyns sjukhus utanför Luleå för kontroll. De övriga fyra i vagnen genomförde sina kontroller vid vårdcentralen i Arvidsjaur.

Soldaterna uppmanades under eftermiddagen att kontakta sina familjer och berätta om det inträffade.