Avslutningsceremoni för IA07

”Yes we can”. Brigadchefen Rickard Johansson citerar Barack Obama när han i sitt tal till 411.meksskyttekompaniet pratar om hur de genom sin utbildning kan sättas in där behov finns och lösa tilldelade uppgifter. 411:e har utbildats och sedan stått i beredskap men den perioden är nu över.

30 november är sista beredskapsdagen för kompaniet. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten
Nu väntar förhoppningsvis ett civilt jobb men sedan kommer Anders även söka någon utlandstjänst.
Nu väntar förhoppningsvis ett civilt jobb men sedan kommer Anders även söka någon utlandstjänst. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten
Nu väntar förhoppningsvis ett civilt jobb men sedan kommer Anders även söka någon utlandstjänst. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten

Till musikaliska toner av Hemvärnets musikkår Skaraborg inleddes ceremonin på onsdagskvällen. Det var en ceremoni där soldaterna i 411.meksskyttekompaniet, även kallat IA07, avtackades under högtidliga former.  

IA07 har varit en insatsstyrka som kunnat sättas in nationellt eller internationellt. Kompaniets 167 soldater har sedan den 1 januari stått i beredskap, beredda att inom tio dagar rycka in där de behövts.

– Värmen där nere minns vi väl, det var 45-50 grader, säger Anders Jönsson när han berättar om de tio veckor som hans pluton var iväg och förstärkte den pågående svenska insatsen i Afghanistan.

Många av soldaterna pratar om tiden i insatsstyrkan som en väldigt lärorik tid och många har knutit vänskapsband för livet. Under ceremonin delades diplom ut till alla soldater och utmärkelser till bäste soldat och bäste kamrat delades ut på varje pluton. Flera av dem har sökt utlandstjänst och flera kommer att söka framöver så deras vägar kanske korsas igen.