Äntligen klart för val

Efter söndagens strider inne i Boden trodde EUFOR-förbanden att de kunde pusta ut.Men så lätt var det inte, i scenariot hade nu nya uppgifter kommit in till ledningen.– Spaningar ute på södra skjutfältet hade visat att ytterligare två mycket intressanta personer tillhörande fraktionen Klykers synts i området, berättar major Niklas Bäck, övningsledare på pansarbataljonen.

En av de stora upprorsmännen i övningsscenariot, Ted Nugent, tas här till fånga av ingenjörplutonens soldater. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Soldaterna tog sig tidigt fram till stridsställningar i ett närliggande hus i Bodsjöby.
Soldaterna tog sig tidigt fram till stridsställningar i ett närliggande hus i Bodsjöby. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
– Vi var väldigt laddade och ville bjuda på bra motstånd idag, sa Anton Skoglund, Lindome.
– Vi var väldigt laddade och ville bjuda på bra motstånd idag, sa Anton Skoglund, Lindome. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Den ena av de två högintressanta personerna, Ted Nugent, även kallad ”The Onion”, skulle enligt underrättelser befinna sig i Bodsjöby, cirka 10 kilometer utanför Boden. Nugent är i övningsspelet en central person i Klykers och spelades av värnpliktige furiren Johan Fredriksson på understödskompaniets granatkastarpluton.

På måndagsförmiddagen gick skyttekompaniet ur I 19 understödda av två stridsvagnar och en ingenjörpluton in i Bodsjöby för att försöka fånga Nugent och överlämna honom till den lokala polisen.

Svår uppgift

I täten rullade de två stridsvagnarna för att visa vilken eldkraft som väntade upprorsmakarna.
Efter en kortare eldstrid kom ingenjörplutonen fram till byn och började planera för inbrytning i det hus där motståndsmännen hade grupperat sig.
– Det är en väldigt svår uppgift att ta sig in för att genomsöka och rensa ett trevåningshus. Det finns många rum och skrymslen och dessutom är motståndarna relativt tungt beväpnade, berättade kapten Fredrik Pohjanen, instruktör på skyttekompaniet.

Taggat motstånd

När ingenjörplutonen efter ett tag gjorde inbrytning utbröt häftiga eldstrider inne i byggnaden. Striderna resulterade i en hel del skador. Det innebar i sin tur att soldaterna fick nyttig övning i omhändertagande av skadade kamrater.
De som spelade fienden i detta övningsmoment var drygt 20 soldater från granatkastarplutonen på understödskompaniet.
– Det här var riktigt roligt för oss. Vi fick tyvärr inte så många uppgifter under helgens strider inne i Boden så vi var väldigt taggade att bjuda på bra motstånd idag, sa Anton Skoglund, gruppchef från Lindome.

Målet nått

På eftermiddagen lyckade ingenjörplutonen fånga Ted Nugett och motståndsmännen gav upp. Samtidigt kom en rapport om att Klykers ledare Sebastian Lager hade gripits av X-lands polis.
– Det här var nyttiga övningsmoment för de enskilda soldaterna, komplexa situationer i bebyggelse ger bra erfarenheter för framtiden. I övningsscenariot är nu målet nått, X-land kan genomföra ett fritt och rättvist val före årsskiftet, avslutade övningsledaren Niklas Bäck.