Värnpliktiga tränar eldledare

Niklas Nilsson, ställföreträdande chef vid första pjäsplutonen, är en av Artilleriregementet A 9:s värnpliktiga som hjälper till att träna eldledare från andra förband under övningen Fire Fox. – Det ska bli roligt. Vi har övat mycket på det här tidigare, så det ska nog gå bra.

Niklas Nilsson ser fram emot veckans skjutningar. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Första pjäsplutonens värnpliktiga förbereder pjäsen inför övningen Fire Fox.
Första pjäsplutonens värnpliktiga förbereder pjäsen inför övningen Fire Fox. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Första pjäsplutonens värnpliktiga förbereder pjäsen inför övningen Fire Fox. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Under den senare delen av måndagen gjorde A 9:s pjäskompani de sista förberedelserna inför tisdagens granatskjutningar. En febril aktivitet pågick i pjäsgaraget, den nya Archerhallen, för att färdigställa dragbilarna och pjäserna, Haubits 77B.

500 granater

På kvällen åkte de ut i skogarna runt Boden för att göra en så kallad posuppdaterering av pjäserna.
– Det är ett sätt för oss att ta reda på exakt var på kartan pjäserna står grupperade. Sedan är vi beredda att leverera de 500 haubitsgranater som dagligen ska skjutas, säger Niklas Nilsson, och fortsätter:
– Vi kommer att skjuta spräng-, övnings-, lys- och rökgranater beroende på vilka order vi får från de övade eldledarna.

Fullt upp

Niklas Nilsson och hans kamrater i plutonen kommer dock inte att vara så rörliga under den här övningen. Den här gången är det viktigast att eldledarna får fullt upp.
– Vi ska hela tiden stå på samma ställe och skjuta inom skjutområdet på order, säger han.

Det är inte bara pjäskompaniet som deltar under Fire Fox. Även en del andra värnpliktiga vid A 9 medverkar i övningen. Sammanlagt kommer 200 deltagare att öva under veckan. Fokus ligger på att utvärdera eldledare och eldledningsgrupper.