Undsättning av nerskjuten pilot övades

En av de svenska piloter som deltar i uppdraget i det fiktiva Bogaland sköts under onsdagen ner av en milisfraktion i området. Piloten hämtades efter en kort tid upp av de egna styrkorna i en så kallad Combat Search and Rescue (CSAR)-operation.

En nedskjuten pilot hämtas upp av räddningsstyrkan. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Med hjälp av en rökfackla kan piloten signalera sin exakta plats till helikoptern.
Med hjälp av en rökfackla kan piloten signalera sin exakta plats till helikoptern. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Med hjälp av en rökfackla kan piloten signalera sin exakta plats till helikoptern. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

Övning Västra Götaland: Under den pågående övningen genomfördes ett moment som innebar att  en pilot som tvingats att lämna sitt flygplan och med hjälp av sin fallskärm landat i det oroliga landet. Piloten som är utbildad på överlevnadsskolan i Karlsborg hade tidigare tränat de procedurer som är viktiga för att en upphämtning ska gå bra och allt gick enligt plan.

Från 2000-talet till stenåldern på en sekund

Efter det att piloten plötsligt lämnat sin moderna 2000-talsmiljö för att finna sig själv stående på marken med ytterst lite utrustning till sitt förfogande erinrade han sig den minnesregel som han lärt sig på kursen några år tidigare: STOP – Stanna, Tänk efter, Orientera dig och Planera vad du ska göra. Med ett djupt andetag tog han kontroll över sig själv och situationen. Med hjälp av sin nödradio skickade han iväg ett meddelande till hemmabasen och begav sig iväg mot en plats för upphämtning.

Identifikation är nödvändig

På plats i en fältkant en bra bit bort från nödlandningsplatsen fick han kontakt med ett plan som var ute för att finna honom och genom en i förväg fastställd procedur identifierade han sig. Sökflygplanet visste nu var han var och ledde in en helikopterstyrka mot platsen. I helikoptern finns normalt soldater ur den Luftburna bataljonen eller flygbasjägare från F 17 som är utbildade för detta ändamål. Nu under övningen var det soldater ur närskyddsplutonen på Trängregementet som fick glädjen att agera hämtningsstyrka.

Upphämtning

”Lägg rök”, beordrade helikoptern när den närmade sig för att få det exakta läget, och piloten tände en orange fackla. När helikoptern kom närmare satte sig piloten på knä för att visa att han inte hade några fientliga avsikter och inväntade hämtningsstyrkans ankomst. Upphämtningen gick bra och piloten kunde tas hem till de egna styrkor för debriefing och för att göras redo för nästa uppdrag.

Under perioden 20 till 25 oktober övar de värnpliktiga från förbanden Trängregementet,   K 3 och P 4 tillsammans i Skövdeområdet.