Trollbindande trumkår med humor

Musiksoldater spelar inte bara paradmusik under strikt exercis. De närmar sig även publiken med humor. Trumkårens underhållningsband är under uppbyggnad.

Tommy Törner låter musikerna börja med välkända melodier. Foto: Eugen Qvarnström/Försvarsmakten
Vibrafon ingår i slagverksfamiljen.
Vibrafon ingår i slagverksfamiljen. Foto: Eugen Qvarnström/Försvarsmakten
Vibrafon ingår i slagverksfamiljen. Foto: Eugen Qvarnström/Försvarsmakten

Trumkårens underhållningsband är i startgroparna. Noterna har nyligen delats ut och efter ett fåtal repetitioner kan man konstatera att årets kull ligger bra till. Kapten Tommy Törner har satt igång årets underhållningsband med en del välkända melodier och snart breddas repertoaren ytterligare, bland annat med nyarrangerad musik av Anders Nisska.

Bandet har i flera år rönt stor uppskattning för sin stil och förmåga att trollbinda publiken med en totalupplevelse.
– Det är en fröjd för både ögon och öron, med uniformer, ljus och koreografi - ett fullfjädrat band med koreografi, show och spelglädje, säger löjtnant Eugen Qvarnström.
I skapandeprocessen kommer även värnpliktiga med förslag.

Musikerna är desamma i både kåren och bandet - ändå har orkestrarna olika namn. Varför?
– Repertoaren styr. Vi har en bred kompetens men trumkåren spelar marscher och underhållningsbandet är mer populärmusik. Vi vill göra skillnad mellan stilarna, därför har vi olika namn, säger Eugen Qvarnström.
– De kan locka samma målgrupper, men inte nödvändigtvis.
Rock, jazz, schlager, bossanova och musikalmusik blandas med humor som ett komplement till paradverksamheten.

Storband med slagverk

Underhållningsbandets stämbesättning påminner om ett storbands, dock med tillägget att de har en stor slagverkssektion. Förutom trumset ingår i slagverkssektionen så kallade malletinstrument (xylofon, marimba, vibrafon och klockspel), congas, tom-toms samt övrigt orkesterslagverk. Vissa soldater byter instrument. Dessutom fungerar slagverkarna stundtals som kör.

Till våren beräknas Trumkårens underhållningsband göra sina första offentliga spelningar. Vårens konsertprogram kommer att finns på hemsidan när det är fastställt.