Torgny Hansons sista konsert som dirigent

Fredssånger och musik från filmen Rädda menige Ryan är några av ingredienserna i konserten ”Song of freedom” som hålls i Slottskyrkan på fredag.– Fred och frihet är huvudtemat, säger musikinspektör och dirigent Torgny Hanson som efter konserten går i pension.

Torgny Hanson gör på fredag sin sista konsert, "Song of freedom", som dirigent. Foto: Andreas karlsson/Försvarsmakten

Konserten framförs av Livgardets Dragonmusikkår och Adolf Fredriks flickkör och är ett sätt att högtidlighålla FN-dagen och 20-års jubileet av FN:s mottagande av Nobels fredspris. På gästlistan finns bland annat H.K.H. prinsessan Madeleine.
– Musiken är ett sätt att påverka människan. Den kan trösta och stimulera. Det finns ett textinnehåll med budskap om fred, säger Torgny Hanson om fredagens konsert.

Lång resa

För honom blir konserten en avslutning på en lång resa inom försvarsmusiken.
– I början av 80-talet var jag med om att skapa den värnpliktiga musikkåren. Det blev utgångspunkten för den moderna militära militärmusiken. Det är med blandade känslor och vemod som jag nu tar ett steg till ett annat liv. 
Härnäst planerar han att arbeta med frilansverksamhet med inriktning på musik.
– Arbeta som dirigent och med utbildning. Både i Sverige och internationellt, där jag redan är etablerad. Jag kommer inte att lägga mig på soffan.
Torgny Hanson berättar att arbetet med att kvalitetssäkra militärmusiken har inneburit mycket resande fram och tillbaka, och mycket kontakter med människor.
– Det gäller att vara flexibel och att hitta ett språk där jag kan tala med alla, från ÖB till den enskilde soldaten, om något så abstrakt som musik. Det krävs kunskap för att kunna hantera musiker, både psykologiskt, metodiskt och kreativt.

Kvalitetssäkring med proffs

Ett exempel han gärna tar upp är arbetet med att kvalitetssäkra utbildningen med hjälp av proffs.
– Jag lyckades tillsammans med dåvarande chefen för Försvarsmusikcentrum få in 15 professionella musiker i organisationen när de värnpliktiga började ta slut. Man måste vara professionell när man arbetar med statsceremoniell tjänst.

Song of freedom
Dirigent: Torgny Hanson och Bo Johanson.
Konserten börjar klockan 19.00. Biljetter säljs via Kungl. Slottets Biljetter / Information tis-sön kl. 12.00 – 15.00. Biljetter kan även köpas vid Slottskyrkans entré en timme innan konsertens början.