Sverige har lämnat Abéché

I samma takt som Sveriges mandatperiod i Tchad är på väg mot sitt slut har verksamheten för de svenska soldaterna minskat. I söndags gick skytteplutonen, Foxtrot Sierra, av sitt sista bevakningspass på Camp Stars.– Stundtals har det varit ganska slitsamt. Men vi har med oss många härliga minnen hem, säger Torgny, gruppchef för Foxtrot Foxtrot.

Den svenska flaggan halas i Abéché. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten

Under hela Eufor-insatsen har den svenska och finska kontingenten samverkat med att bland annat lösa ålagda bevakningsuppgifter av den ständigt växande Camp Stars. Swecon (Swedish Contingent) har sedan första början bevakat campområdet för att upprätthålla säkerheten och minska stöldrisken.

Under mörkrets inträde och  i de svärmande gräshoppornas närvaro genomfördes den sista vaktavlösningen mellan den svenska och finska insatsen i Abéché och Tchad.

Den kvarvarande styrkan på åtta soldater ur Foxtrot Sierra som axlat uppgiften de sista dagarna, stod uppställda på ett led linje vid huvudentrén där de stämde upp i Sveriges nationalsång samtidigt som solen gick ner och den svenska flaggan halades.

Efter den stämningsfulla avlämningen blev känslan något mer uppsluppen och ut ur högtalarna spelades den traditionella sången ”Hemåt det bär” en hymn som alla hemvändande soldater nynnar och trallar på strax innan det är dax för hemrotation. 
– Det är klart att vi längtar hem. Men trots att det bara gått två månader sedan vi kom till Afrika känns det lite vemodigt att lämna Tchad, säger Torgny.

Finske gruppchefen, Totti Munck övertog slutligen ansvaret för hela bevakningsuppgiften. Som avslutning på en väl genomförd period och ett gott samarbete bjöds de svenska soldaterna på en grundlig tvagning i den finska saunan. Nu befinner sig alla soldater i TD01F på campområdet Europa i N'Djamena och första rotationen hem är nära föreliggande.