Svenskar i oroligt Kongo

Just nu tjänstgör fem svenskar i Kongo som militärobservatörer. En av dem är major Ronny Persson som befinner sig i Goma. Oroligheterna i staden Goma i Kongo har eskalerat de senaste dagarna.

Major Ronny Persson tjänstgör som militärobservatör i Kongo. Just nu befinner han sig i Goma. Foto: Försvarsmakten
Stridigheterna kring Goma har nu eskalerat.
Stridigheterna kring Goma har nu eskalerat. Foto: Försvarsmakten
Stridigheterna kring Goma har nu eskalerat. Foto: Försvarsmakten

De fem svenskarna är utspridda på olika ställen i landet. Den som märkt av striderna mest är kontingentschef Ronny Persson som är i säkerhet på den internationella campen DDRRR.
– Där jag befinner mig nu känner jag mig definitivt inte hotad. De har dragit samman alla personer som tjänstgör i Goma på campen som beskyddas av FN-trupper, säger Ronny Persson. 

Nya uppdateringar

Han får regelbundet nya uppdateringar om läget och håller daglig kontakt med armétaktiska staben i Sverige.
– Det är svårt att uttala sig om utvecklingen. Rebellrörelsen under ledning av general Nkunda hade förhandlat fram ett ensidigt vapenstillestånd som gick ut på att de skulle stanna 10 kilometer från Goma. Det är där det har hamnat nu, man kan kalla det ett politiskt spel. Rebellstyrkorna CNDP under ledning av general Nkunda har tidigare tagit till vapen mot regeringsstyrkorna, striden härstammar ursprungligen i folkmorden i Rwanda, säger Ronny Persson. 

Inhämta information

Hans arbetsuppgifter under tiden i Kongo har handlat om att inhämta information från den civila administrationen och den kongolesiska polisen.

I North Kivu är den militära situationen väldigt komplex, vilket gör området svårarbetat, det finns många beväpnade militanta grupper i området. De senaste två månaderna har det varit mycket oroligt då en av de beväpnade grupperna har attackerat den kongolesiska armén på många olika platser. Dessa strider har framför allt skett väster och norr om Goma.