Stridsvagnen ger skydd

In mellan husen rullar ett par stridsvagnar följda av värnpliktiga soldater ur Wartofta kompani. Det tränas strid i bebyggelse under övningen Västra Götaland.

Plutonsvis övade de gata upp och gata ner under i stort sett hela dagen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
På kvällen fortsatte övningen med hela kompaniet.
På kvällen fortsatte övningen med hela kompaniet. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
På kvällen fortsatte övningen med hela kompaniet. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten

Det mullrar ordentligt när vagnarna drar på. Att se två stora stridsvagnar komma rullande uppför gatan inger respekt. Vid sidan av vagnarna, längsmed husväggarna, springer soldaterna med höjda vapen. De ser sig om hela tiden och skyddar varandra i jakten på eventuella fiender.

Det är de värnpliktiga på Wartofta kompani som övar strid i bebyggelse ute i kulisstaden Hagen på Skövde övningsfält. Att använda stridsvagn vid denna typ av strid är ett bra komplement till skyttesoldater och stridsfordon.
– Stridsvagnen fungerar väldigt bra vid denna typ av insats, säger Anders Gidlund som för dagen är övningsledare vid momentet ute i Hagen.

Helst av allt vill man slippa insatser där det finns civila närvarande som kan hamna mellan stridande parter, men av olika anledningar kan det bli nödvändigt. Om det blir nödvändigt att gå in i ett bebyggt område och leta igenom hus efter kriminella eller fientliga förband vill man göra det så säkert som möjligt. Att då ha med sig en stridsvagn ger både mer skydd åt de egna soldaterna och större verkan för eldkraften.

Vid insatser i världen, och även vid en eventuell insats i Sverige, är det ofta i områden där det bor mycket människor som saker händer och insatser behövs. Av den anledningen är det oerhört viktigt att Försvarsmakten kan verka i dessa miljöer och därför ägnas en hel del övning åt moment med strid i bebyggelse.