Spänningen stiger

Efter att ha inringat, gripit eller nedkämpat ett antal kriminella gäng som terroriserat befolkningen under den pågående övningen Västra Götaland, framryckte den luftburna skvadronen och understödsskvadronen från K 3 under natten mot fredagen vidare i sydlig riktning.

Brigadchefen Rickard Johansson ger order till den luftburna bataljonen. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Ordergivning på pluton Bravo.
Ordergivning på pluton Bravo. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Ordergivning på pluton Bravo. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

Morgonen var fortfarande mörk och regnet strilade ner när chefen för den luftburna bataljonen Magnus Bratt med några av sina stabsmedlemmar gav sig iväg till ett möte med brigadchefen Rickard Johansson. Vägskälet 500 meter söder om Klagstorp var mötesplats och med egna förband som skydd runt omkring sig hälsade de på varandra. Sidan på terrängbilen fick tjäna som kartställ och skrivtavla.

Avbrutna fredssamtal

– Kasurierna har dragit sig ur fredssamtalen och är på väg att anfalla i sydlig riktning för att vinna terräng, inledde brigadchefen sin orientering. Vi skall hindra dem att tränga igenom separationszonen.

Efter att cheferna gett nödvändiga order inom den egna bataljonen vidtog soldaterna i den luftburna styrkan ett febrilt arbete med att förbereda de ställningar varifrån man skulle strida nästa morgon. Plutoncheferna pekade på kartan och i terrängen och gav order till sina gruppchefer.

– Rekognosera stridsställningar i det här partiet! Förbered minering med stridsvagnsminor i den här linjen!

Grupperna for iväg i olika riktningar för att få allt klart. Alla väntade med spänning på vad morgonen skulle innebära.