Stor övning bygger broar

Just nu är det slutövning på P 7 där cirka 850 man deltar. Det är inte bara regementets egna soldater som övar, utan även soldater från Ing 2 i Eksjö, Livgardet i Kungsängen och Trängregementet i Skövde deltar. Att öva tillsammans ger bättre resultatet för alla.

David Vagiström från Ing 2 leder en pansarterrängbil från Trängregementet säkert över bron de just byggt. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Pär Andersson, transportsoldat, hjälper till när det är dags att tanka.
Pär Andersson, transportsoldat, hjälper till när det är dags att tanka. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Sjätte kompaniet från P 7 väntar på att fylla på drivmedel, vatten och mat.
Sjätte kompaniet från P 7 väntar på att fylla på drivmedel, vatten och mat. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Magnus Olsson, biträdande övningsledare.
Magnus Olsson, biträdande övningsledare. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Pär Andersson, transportsoldat, hjälper till när det är dags att tanka. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Sjätte kompaniet från P 7 väntar på att fylla på drivmedel, vatten och mat. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Magnus Olsson, biträdande övningsledare. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten

– Vi är jätteglada över att ha fått komma hit och öva. Upplägget för övningen här passar våra soldater väldigt bra. Vi kommer att öva saker här som vi inte hade kunnat öva hemma, säger Fredrik Christensson från Trängregementet.

Han är momentövningsledare för underhållsomgången. Totalt är 44 officerare och soldater från Skövde på plats, tillsammans med sju lastbilar, två släp tre motorcyklar och en pansarterrängbil. Deras första stora uppgift är att se till att alla andra har vad de behöver, mat och vatten till soldaterna, drivmedel och ammunition till fordon och vapen. Medan en soldat tankar, hämtar en annan vatten, allt för att det ska gå så fort som möjligt.

Men inte bara övningen är en övning. För transportsoldaten Pär Andersson var resan från Skövde till Revinge viktig.
– Jag lärde mig jättemycket bara på transporten hit. När vi väl kom fram blev vi eskorterade av bandvagnar, det har vi inte blivit förut, säger han.

Några kilometer bort står maskinplutonen från Ing 2, Göta ingenjörregemente i Eksjö. De har ägnat större delen av ett dygn åt att bygga en så kallad fackverksbro över Kävlingeån. Att det är en rejäl bro råder det inget tvivel om. Hela sjätte kompaniet från P 7 rullar säkert över i sina stridsfordon, tätt följda av bland annat pansarterrängbilen från Skövde. Stridsvagnarna och ett mekaniserat kompani med pansarbandvagn 302 från Livgardet har åkt över tidigare på dagen. För att alla ska komma över säkert leder värnpliktige David Vagiström, ställföreträdande plutonchef, över vagn efter vagn med säkra handanvisningar.
– Vi har byggt bron förut. Men det är roligare nu, när det är många som åker över, säger han.

Just att bygga saker är vad som skiljer maskinplutonen från många andra plutoner. De bygger främst vägar.
– Det är det fina med oss, vi har en konstruktiv uppgift. Som övningsupplägget nu ser ut – ett internationellt scenario där övriga broar är minerade – hade även civil trafik kunnat använda bron. Detsamma gäller om vi hade byggt vägar, säger Michael Gullbo, plutonchef.

Magnus Olsson, biträdande övningsledare på P 7, är mycket tacksam över att så många har kommit till Skåne för att öva.
– Det innebär en oerhörd möjlighet för övningen att andra regementstyper är här. Vi vill öva så realistiskt som möjligt och då är det bra med många olika funktioner som alla kan öva sin specifika funktion.

Men det bästa är att man kan öva tillsammans.
– Synergieffekten är stor. Ett plus ett är tre. Vi bidrar till att nå varandras utbildningsmål. Dessutom är det roligt – här byggs inte bara broar över vatten utan också broar mellan förbanden, säger Magnus Olsson nöjt.