Skarp vagnsstrid för första gången

För första gången har nu andra pansarskytteplutonen, Bravo Quebec, vid I 19 övat skarp vagnsstrid. Detta skedde på Tåme skjutfält andra veckan i oktober.– Vi har endast övat med lös ammunition fram tills nu. Det är skönt att få ett nytt perspektiv. Med skarpladdade vapen ser man ju var man träffar och det är en helt annan känsla, säger Peder Forsell, Södertälje, gruppchef för fjärde skyttegruppen.

Pansarskyttekompaniet övar med skarp ammunition på Tåme skjutfält. Foto: Mats Engfors/Norrbottens regemente
Soldaterna fick för första gången prova på vagnsstrid med skarpladdade vapen.
Soldaterna fick för första gången prova på vagnsstrid med skarpladdade vapen. Foto: Mats Engfors/Norrbottens regemente
Soldaterna fick för första gången prova på vagnsstrid med skarpladdade vapen. Foto: Mats Engfors/Norrbottens regemente

Plutonen, som består av 36 soldater, har under övningen fyra stridsfordon 90 till sitt förfogande. Två vagnar åt gången får order att ta terräng fram till en väg ett par hundra meter bort. Under framryckning öppnar den främre vagnen eld med kanonen mot både rörliga och stillastående mål ungefär 1000 meter bort.

Ser var skotten tar

När stridsfordonen når ett skogsparti lägre bort kommer nästa order: vagnsstrid. Det innebär i det här fallet att soldater som finns inne i vagnarna  öppnar eld med kulspruta och automatkarbin mot pappersfigurer som motsvarar en fientlig skyttegrupp om cirka åtta soldater. Hela tiden medan vagnarna rör sig framåt.
– Det här är första gången vi övar skarp vagnsstrid, säger Daniel Hansson som är kulspruteskytt. När vi övar med lös ammunition spelar det ingen roll var man siktar, men här ser man tydligt var skotten träffar och det är betydligt kraftigare rekyl från vapnen.

Stora framsteg

Magnus Grönwall, plutonsövningsledare berömmer soldaterna.
– Det går jättebra. De gör större och större framsteg. Visst görs det misstag, men de rättas till och sker som regel bara en gång. Framförallt är soldaterna lyhörda för feedback. Man ska komma ihåg att det här är första gången vi övar skarpt från vagnarna. Det är en duktig pluton.

Ångrar ingenting

Daniel Hansson och Peder Forsell stortrivs med livet i lumpen.
– Man blir starkare som person och hemma märker de av att det blivit mer ordning och reda. Man har bättre koll på saker och ting, säger Daniel som när han fick klart för sig att han skulle till Boden tyckte att det kändes spännande.
– Jag måste nog erkänna att jag var rädd för att få lappsjuka och jag ville absolut inte till Norrland. Men nu ångrar jag det inte en sekund och det kommer att bli tråkigt att sluta när vi muckar i slutet av november, säger Peder.

Ny order kommer och fjärde skyttegruppen, Hotel Bravo, beger sig iväg på nytt uppdrag.