Sjuksköterskor på annorlunda praktik

P 7:s värnpliktiga sjukvårdare har som en del av sin utbildning praktiserat inom sjukvården. Nu var det dags att göra tvärtom: under förbandsövningarna kommer i stället sjuksköterskor till P 7, tar på sig uniform och får provar den gröna ambulansen.

Martin Ekstrand (mitten), sjuksköterska på ambulansen i Hörby, prövade den militära ambulasen för en dag. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Martin Ekstrand och Johan Johnsson.
Martin Ekstrand och Johan Johnsson. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Christer Westfahl, vårdlärare.
Christer Westfahl, vårdlärare. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Martin Ekstrand och Johan Johnsson. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Christer Westfahl, vårdlärare. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten

En av de som nappat på erbjudandet är Martin Ekstrand, narkossjuksköterska på ambulansen i Hörby. Han har under en dag delat ambulans med Johan Johnsson, sjukvårdare på sjunde kompaniet.
– Det har varit en fantastiskt rolig dag. Och sjukvårdarna är väldigt duktiga, de har fått så mycket kunskap på så kort tid, säger Martin.

För Johan var det spännande att ha en riktig sjuksköterska med i vagnen. Så ska det egentligen vara under större övningar, på samma sätt som det är sjuksköterskor är med när Sverige gör insatser utomlands. För Martins del har dagen också gett en bonuseffekt – jobbet kräver att han genomför tio utbildningsdagar per år.
– Det märktes direkt att Martin har vanan inne och vet vad han gör, säger Johan imponerat.
– Men det här är lärorikt för mig också, vi är ju inte vana vid att någon skjuter på oss när vi kommer med ambulansen, säger Martin.

De åtta sjukvårdarna på P 7 har fått en gedigen sjukvårdsutbildning. De har läst universitetsutbildningen Akutsjukvård i fält, en kurs på 15 högskolepoäng. De har läst på P 7, men kursen ges av Göteborgs universitet och Försvarsmedicinskt centrum. I kursen ingick tre veckors praktik. Johan var i Malmö, en vecka på ambulansen och två veckor på akuten.
– Det var sjukt intressant. Det finns många likheter, men också stora skillnader. När vi övar har vi till exempel ofta väldigt många skadade, säger han.

Christer Westfahl är vårdlärare. Han är mycket nöjd med att flera sjuksköterskor, totalt fem, vill komma till P 7 och öva.
– Dels är jag nöjd för att det blir rätt personal i vagnarna – det ska ju vara en sjuksköterska med. Och så märker jag hur våra killar lever upp, det har verkligen sett fram emot att få jobba med en sjuksköterska även militärt.

Han hoppas att sjuksköterskorna blir nöjda och vill komma tillbaka, för att öva förstås, men han hoppas även att någon ska vilja bli reservofficer och vara med på fler övningar framöver eller kanske göra utlandstjänst. Och som sjuksköterska måste man inte ha gjort lumpen för att kunna göra en insats utomlands – det finns en särskild grundläggande soldatutbildning man kan gå. Martin Ekstrand skulle gärna komma tillbaka.
– Det vore roligt att öva här igen, gärna fler dagar.

Någon utlandstjänst är däremot inte aktuell, i alla fall inte just nu.
– Jag har småbarn, sambo och hus. Just nu är inte rätt läge, även om jag egentligen gärna vill, säger han.