Panjshir Clinic får besök av Camp Northern Lights

Utanför Camp Northern Lights murar pågår vardagen för den afghanska lokalbefolkningen. Några kvarter från campen ligger närområdets hälsoklinik Panjshir Clinic. Helene Bennemyr, distriktssköterska på Camp Northern Lights och några svenska soldater besökte kliniken.

Panjshir Clinic får besök av Camp Northerns Light Foto: Maria Dupont/FS15
Utanför kliniken i ett vänt-tält satt cirka femton barn och kvinnor som väntade på sin tur att få behandling
Utanför kliniken i ett vänt-tält satt cirka femton barn och kvinnor som väntade på sin tur att få behandling Foto: Maria Dupont/FS15
Utanför kliniken i ett vänt-tält satt cirka femton barn och kvinnor som väntade på sin tur att få behandling Foto: Maria Dupont/FS15

Kliniken där Doktor Behesti Mirwais arbetar som föreståndare har ett upptagningsområde om 6 distrikt med totalt 2000 invånare. Doktor Mirwais, som för övrigt arbetat nära Svenska Afghanistankommittén i några år, har till sin hjälp en manlig sjuksköterska, en barnmorska, en farmaceut och en fysioterapeut. På kliniken jobbar även två kvinnliga vaccinatörer. Sedan tre månader tillbaka är det gratis för patienterna att besöka kliniken.

Det är många som söker sig till kliniken. Dagen då Helene var där hade man redan tagit hand om cirka 40 patienter och kliniken hade då endast varit öppen i två timmar. Enligt "journalliggaren" som man för på kliniken tog man under juli månad emot drygt 1300 patienter, varav 180 män, 60 kvinnor och ungefär 500 barn yngre än fem år. Doktor Mirwais berättade även att man har cirka tio förlossningar i månaden. Den främsta sökorsaken till kliniken är någon typ av infektion, såsom halsfluss, lunginflammation eller diarré.

Lokalerna är väldigt slitna och små. Doktor Mirwais berättar att man ska flytta till nya lokaler som håller på att byggas klart. Där kommer man att lättare kunna ta emot den strida ström av patienter som man har. Men tyvärr tror han inte att flytten innebär att de kommer ha råd med nya möbler eller ny utrustning.

Första gången Helene var och besökte kliniken frågade hon om det var något som det svenska PRT, Provincinal Reconstruction Team, kunde hjälpa till med och på önskelistan stod det allt från utrustning till medicin. Det visar sig att kliniken får läkemedel från staten en gång i månaden men i en ringa mängd som enligt uppgift endast räcker i en vecka.

Det är långt ifrån tillräckligt enligt Doktor Mirwais.

– Med den hjälpen som vi nu får av PRT Mazar-e Sharif kan vi se till att de vanligaste åkommor som våra patienter har kan botas på ett mycket snabbt och enkelt sätt. De som bor här i området har inte råd att köpa till exempel vitaminer och det betyder mycket att vi nu kan ge dem detta.

– Som sköterska att få komma in på en afghansk klinik och se hur man har det och prata med de som jobbar där ger otroligt mycket, säger Helene. Det är en helt annan standard än vad man är van vid hemma, men yrkesstoltheten finns här likaväl som hemma.