Operation Mosalas

Operation Mosalas ägde rum under sommaren och utfördes tillsammans med den afghanska polisen, den afghanska militären och ISAF-soldater. Slutmålet med operationen var att stödja ANSF, Afghanistan National Security Forces med att bland annat öka säkerheten längs vägarna.

Konvoj under operation Mosalas. Foto: Maria Dupont/Försvarsmakten

Mosalas betyder triangel och namnet på operationen kom just av att operationen utfördes i tre provinser, Samangan, Baghlan och Kunduz. Tre provinser som ligger nära varandra och i en triangel på kartan. Tre viktiga delar som ingick i operationen var att stötta och stödja ANSF med att öka säkerheten längs vägarna, stävja kriminaliteten längs vägarna såsom rån och smuggling samt öka den afghanska polisens- och militärens-, samt ISAF-styrkornas frihet att röra sig i de tre provinserna.

Operation Mosalas var den operation som det lades störst fokus på under sommaren från det svensk-finska Provincial Reconstruction Team:s sida. Man döpte den del av operationen som man skulle vara engagerad i till Operation Mosalas Oden. Förutom medverkan från svenska och finska soldater ingick även inslag från ett tyskt QRU, Quick Reaction Unit.

Överste Mohammad Qayom Angar, säkerhetschef vid polishögkvarteret i Samangan, var mycket nöjd med operationen .
– Denna typ av operation är mycket viktig för säkerheten runt vägarna i vårt område. Detta då vägarna är ryggraden i vårt land. Jag vill tacka ISAF för hjälpen, sa han vid en presskonferens i Aybak.

Även de som bor i Samangan var nöjda med utfallet av Operation Mosalas.
– Afghaner behöver säkerhet för att kunna leva. Om det inte finns säkerhet i samhället så uppstår många problem. Därför är Operation Mosalas mycket viktig. Vi kan åka på vägarna och känna oss säkra, sa Amanullah, en invånare i Aybak.

De svenska och finska soldaterna utförde tillsammans med de afghanska styrkorna patruller i de olika områdena. Man satte upp checkpoints där ISAF-soldaterna stöttade ANA och ANP.

– Vår huvuduppgift är att stödja och stötta den afghanska militären och polisen med att stabilisera säkerheten i våra ansvarsområden, säger stabschef Överstelöjtnant Fredrik Ståhlberg. Genom Operation Mosalas Oden så gjorde vi just detta. Vad som är intressant är att se hur villiga alla är att lära sig. Allt från hur man planerar en operation och sedan till själva utförandet. Jag kan nog säga att många från den afghanska sidan som var med kände att de lärde sig otroligt mycket. Och vi lärde oss mycket genom dem. Och det är ju så ett bra samarbete ska fungera.