Nordiskt samarbete visades upp

Som så många dagar förut hördes dova smällar i trakterna kring Boden. Det var övningen NAX som var inne på sitt femte dygn och det var besöksdag.– Det är viktigt att få visa vårt material och kunnande när vi övar, men också att byta erfarenheter och lära av varandra, säger Torbjörn Larsson, regementschef A 9.

En av de norska eldledarna som kamouflerade sig mycket väl under besöksdagen. Bara en del av hans kikare sticker fram. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Sida vid sida står de norska och svenska artilleripjäserna och avfyrade eld i takt med eldledarnas order.
Sida vid sida står de norska och svenska artilleripjäserna och avfyrade eld i takt med eldledarnas order. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Kine Skotnes, en kontrakterad soldat från Norge. Hon tillhör besättningen på en av de norska artilleripjäserna som är med under NAX: ”Jag tycker det är kul med alla besök under övningen”
Kine Skotnes, en kontrakterad soldat från Norge. Hon tillhör besättningen på en av de norska artilleripjäserna som är med under NAX: ”Jag tycker det är kul med alla besök under övningen” Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Oskar Frej och Rasmus Valin hade mycket att göra vid den svenska pjäsen under dagen.
Oskar Frej och Rasmus Valin hade mycket att göra vid den svenska pjäsen under dagen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Sida vid sida står de norska och svenska artilleripjäserna och avfyrade eld i takt med eldledarnas order. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Kine Skotnes, en kontrakterad soldat från Norge. Hon tillhör besättningen på en av de norska artilleripjäserna som är med under NAX: ”Jag tycker det är kul med alla besök under övningen” Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Oskar Frej och Rasmus Valin hade mycket att göra vid den svenska pjäsen under dagen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Flera besökare hade mött upp under dagen då övningen genomfördes som vanligt. Det var bland annat inspektörer från de nordiska länderna, industrirepresentanter och lokala medier som fick chans att se artilleriets alla delar fungera tillsammans. Sida vid sida stod de norska och svenska artilleripjäserna och avfyrade eld i takt med eldledarnas order.

– Det finns inte bara svenska eldledare under NAX utan här finns också grupper från Norge och Finland, som växelvis övas i att leda eld, säger Per-Erik Forsberg, officer vid A 9.

Funktionen Close air support, CAS, visades också. Det är en kompetens som är mycket efterfrågad internationellt och där eldledare ska kunna dirigera flygplan från vilket land som helst till ett förutbestämt mål på marken. Dessa eldledare kallas Forward air controller, FAC. Under förevisningen kom attack efter attack. Två Jas 39 Gripen från F 21 i Luleå sköt på mål i terrängen, något som visade på det just nämnda samarbetet mellan land och luft.

Trosskompaniets värnpliktiga kockar fick också visa sina kunskaper för gästerna. Med lite extra finess fixade de lunch ute i fält.

Under dagen fick besökarna även en genomgång vid stabsplatsen av bataljonschefen Thomas Hultmark och hans norska ställföreträdare under övningen. De berättade om vad som har gjorts och vad som kommer att göras under resten av NAX, men också om hur det nordiska samarbetet har fungerat hittills.