NAX blir LEX när övningen drar norrut

Övningen lämnar nu Boden för att fortsätta cirka tio mil norrut. De norska och svenska soldaterna, med materiel och fordon, åkte på fredagen mot Lombens skjutfält.Det regnade i Boden, men i Kalix luktade det snö.– Vädret spelar egentligen ingen roll, men slipper vi slask är det bra, säger Mats Rehn, biträdande övningsledare.

Tidig morgon. De norska fordonen står redo för en tiomilsmarsch norrut till Lombens skjutfält utanför Kalix. Foto: Stefan Bokvist
Henrik Johansen, norsk värnpliktig, har några dagar kvar i Norrbotten. Nu väntar övningen LEX i Kalix.
Henrik Johansen, norsk värnpliktig, har några dagar kvar i Norrbotten. Nu väntar övningen LEX i Kalix. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Transporterna i Norrbotten och från Norge till Sverige och viceversa leds av Tomas Hansson.
Transporterna i Norrbotten och från Norge till Sverige och viceversa leds av Tomas Hansson. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Henrik Johansen, norsk värnpliktig, har några dagar kvar i Norrbotten. Nu väntar övningen LEX i Kalix. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Transporterna i Norrbotten och från Norge till Sverige och viceversa leds av Tomas Hansson. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Den nordiska artilleriövningen NAX går in i sin andra fas. De finska soldaterna, cirka 40 personer, åkte hem på torsdagen och dessutom bytte övningen namn till LEX, något som inte är mer komplicerat än att L står för Lombens skjutfält, som ligger utanför Kalix.

En hel del så kallade tungdragare syntes på vägarna mot Kalix under fredagen. Det var bland annat de norska pjäserna som färdades på dessa trailers.

Under veckan som gått har det i huvudsak varit uppehållsväder och en hel del sol. På fredagsmorgonen visade hösten sitt ansikte ordentligt. Droppar stora som vattenhinkar mötte soldaterna, men det var som sagt bara regn. I Kalix var det blandat väder.
– Hoppas bara det inte blir för kallt och blött, säger Henrik Johansen, norsk värnpliktig.

Smärtfritt

Trots väderomslaget med tidvis halka klarade fordonen att hålla sig på vägen.
– Totalt är ett 70-tal fordon på väg mot eller har kommit fram till Lomben, och hittills har allt gått som det ska, inga dikeskörningar har rapporteras, berättar Tomas Hansson, transportansvarig.

När det norska gänget kom för en vecka sedan mötte han dem vid Riksgränsen, och när det är dags för hemfärd på onsdag lämnar Tomas Hansson över ansvaret till sin norska kollega på samma plats.

Skyttesoldater

LEX kommer att pågå till nästa tisdag då allt ska tillbaka till Boden. På Lombens skjutfält fortsätter det scenariot som påbörjades i Boden, alltså problem i ett fiktivt land som ska avspegla verkligheten i ett missionsområde. Det finns dock en skillnad: nu kommer även 150 skyttesoldater från I 19 med i leken.

– När vi övade i Boden var dessa soldater spelade, men nu blir det skarpt och det blir riktigt intressant, säger Mats Rehn.
Han tycker även att förflyttningen till Kalix är en nyttig träning.
– Samarbetet mellan Norge och Sverige har fungerat bättre och bättre, nu fortsätter övningen och det är bra att momentet med långmarsch också har kommit till.