Militärpoliser håller koll på farten

Under övningen i Skövdeområdet finns värnpliktiga militärpoliser på plats. För dem blir det många tillfällen att i riktiga situationer få praktisera det de lärt sig under sin utbildning.

Fartkontroll av Öman, som är en av dem som skulle vilja plugga till polis efter muck 19 december. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten
Den här kolonnen med militära fordon hade inga bekymmer att hålla sig inom tillåten hastighet, 50 km.
Den här kolonnen med militära fordon hade inga bekymmer att hålla sig inom tillåten hastighet, 50 km. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten
Den här kolonnen med militära fordon hade inga bekymmer att hålla sig inom tillåten hastighet, 50 km. Foto: Olle Malmgren/Försvarsmakten

Inför övningen på Skövde skjutfält har regementschefen tagit ett beslut om att sänka hastigheten på vissa av vägarna på fältet. Under övningen är det mycket trafik fram och tillbaka, dels av alla förband som ingår i övningen och dels av övningsorganisationen plus en del civil trafik.
 
För att upprätthålla ordning och säkerhet är MP, militärpolisen, på plats. De är soldater från Livgardet som gör sin värnplikt som militärpolis. Inom Försvarsmaktens område har de samma befogenheter som en polisman. De kan alltså på övningsfältet kontrollera bland annat trafik och ingripa när någon till exempel kör för fort.

Vid en av trafikkontrollerna står de med lasermätare och kontrollerar fordon som far förbi. En del vinkas in och får blåsa i alkoholmätaren. Om de hittar något, fortkörning eller utslag för alkohol, skriver de en rapport och skickar in. Efter det är det en åklagare som beslutar om det blir böter eller inte.

För de värnpliktiga som har upprättat trafikkontrollen är det första skarpa tjänsten utanför Stockholmsområdet, hittills har de varit mest på övningsfältet vid Livgardet. De är mycket nöjda med att vara med under denna övning och tycker att de fått göra många bra saker.
– Dessutom är alla extremt trevliga här, säger Carl-Henrik Öman, en av militärpoliserna.
MP-soldaterna tycker de bemöts positivt av de allra flesta trots att de faktiskt har varit tvungna att rapportera en del för fortkörning.

Efter denna övning ger de sig tillbaka till Livgardet där de har några veckor kvar att tjänstgöra innan muck. Alla har inte bestämt sig för vad de ska göra efter lumpen. En hel del har sökt internationell tjänstgöring, de flesta till FS 18 som ska till Afghanistan. Andra vill plugga vidare, många på jurist- och polisutbildningar.