Mer än bara en tävling

39.03. Det blev den snabbaste tiden på milen när värnpliktiga, officerare och civilanställda sprang tävlingen Hedruset på Revingehed.– Det här känns skönt. I förra tävlingen kom jag tvåa. Men mest är jag glad att någon från mitt kompani vann, säger segraren Anton Knutar, stabtroppchef på sjätte kompaniet.

Några värnpliktiga går i mål iHedruset. Foto: Lena Håkansson/Försvarsmakten
Det var trångt framför resultatlistan.
Det var trångt framför resultatlistan. Foto: Lena Håkansson/Försvarsmakten
Det var trångt framför resultatlistan. Foto: Lena Håkansson/Försvarsmakten

Men Hedruset är mer än bara en tävling, inte bara för att den som vill kan välja att gå fem kilometer i stället för att springa en mil. Det märks inte minst vid uppvärmningen. Det blir många skratt när de cirka 150 deltagarna ska försöka härma rörelserna, som kräver ett visst mått av koordination.

– Att göra en sådan här grej stärker regements- och garnisonsandan. Det är viktigt att alla kan göra något tillsammans, över avdelnings- och kompanigränserna. Dessutom är det ett bra träningsmål, säger Daniel Lundberg, idrottsledare.

Alla anställda i Försvarsmakten ska träna tre timmar i veckan, på arbetstid. Dessutom ska de ha satt upp mål.

– Det kan vara att springa en mil på en viss tid, eller att alls springa en mil. Dessutom kan man tävla i lag i den här tävlingen, och det gör att kollegorna pushar varandra att komma ut och springa, säger Daniel Lundberg.

En som gärna tränar är Caroline Dölling, ställföreträdande plutonchef på Livkompaniet. Det ger också resultat. I dagens lopp var hon den snabbaste kvinnan med tiden 48.50.

– Jag är väldigt nöjd. Jag sprang eftersom vi hade bestämt att hela plutonen skulle vara med. Det är kul att springa med soldaterna, vi peppar varandra, säger hon.

Varje vecka tränar hon löpning, styrka och rörlighet.
– Det är jättebra att vi får träna på arbetstid. Det är en otrolig förmån att ta vara på, säger hon.

Anton Knutar har värnplikten att tacka för sin seger.
– Jag har aldrig tränat långdistans förut, men däremot mycket badminton. Nu under värnplikten har jag blivit både starkare och snabbare, det är ett stort lyft för mig.

Han tror inte att värnplikten kommer att förändra hans träningsvanor så mycket, han har alltid tränat.
– Jo, en sak kommer att förändras: jag kommer inte att dra mig för att gå ut och träna när det är dåligt väder längre, säger han.