Med 62 ton bakom sig

Vid Norrbottens pansarbataljon svetsas nu enheterna samman inför den kommande slutövningen. Skyttekompaniet övar under denna vecka bland annat strid i bebyggelse med understöd av stridsvagnsplutonen.– Det känns verkligen mer realistiskt när vi har stridsvagnarna som understöd, säger Jimmy Tran, soldat på skyttekompaniet.

Kraftfullt understöd. Kulspruteskytten Patrik Palmborg med en av stridsvagnarna två meter bakom sig under framryckningen i Bodsjöby. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Jimmy Tran, skyttesoldat.
Jimmy Tran, skyttesoldat. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Jimmy Tran, skyttesoldat. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

I övningens scenario hade skyttekompaniet genom underrättelseinhämtning fått vetskap om illegal verksamhet i området.
På torsdagsmorgonen förberedde skyttekompaniet ett anfall in i SIB-anläggningen Bodsjöby understödda av stridsvagnsplutonen från pansarskyttekompaniet.

Lasersystem indikerar

Strax efter nio på inleddes anfallet, två skytteplutoner understödda av vardera två stridsvagn 122 framryckte parallellt längs varsin gata in i Bodsjöby. Bakom de två framryckande enheterna följde ytterligare en skyttepluton som sedan bland annat skulle genomföra inbrytning och rensning av byggnader.
– Vi kör för första gången med BT-systemet, när man skjuter sänds en laserstråle mot målet som har prismor monterade. Soldaterna har dessa prismor på hjälmen och kroppen och får på så sätt veta när de blivit utslagna eller skadade i striden, berättar major Markus Kernell, övningsledare.

”360” - uppmärksamhet åt alla håll

Anfallet genomfördes med växelvis framryckning där området togs och säkrades mycket noggrant och sytematiskt.
– När det är strid i bebyggelse är det ”360”, det gäller verkligen att vara koncentrerad och ha uppsikt åt alla håll när man anfaller i bebyggelse. Och nu när vi har understöd av stridsvagnar känns det ännu mer på riktigt, säger Jimmy Tran.

Under anfallet, som varade cirka en och en halv timme, utbröt stundtals kraftiga eldstrider men till slut kunde motståndarna tillfångatas och överlämnas till polis.
– Det här är en bra genomkörare inför slutövningen där det blir ännu mer samordnade moment, avslutar Markus Kernell.

Slutövningen som har namnet ”Höstlöv” genomförs i Bodenområdet den 4-11 november, deltagande enheter är Norrbottens regemente med pansarbataljonen, jägarbataljonen och delar av hemvärnet. Dessutom deltar Artilleriregementet, Skyddscentrum från Umeå och Norrbottens flygflottilj, F 21 i Luleå.