Kvalitet spåras med motståndare

Hundar och hundförare ska snabbt kunna kliva in i ett insatsförband och tjänstgöra i en fredsbevarande styrka. För att säkerställa att den förmågan finns har den årliga kontrollveckan av hundar och hundförare genomförts för första gången mot en spelad fiende.

Hundföraren och fodervärden Per Åhlin deltar varje år på en obligatorisk kontrollvecka med sin schäfer Lapin. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Stefan Haarala är chef för sektionen som utbildar hundförare.
Stefan Haarala är chef för sektionen som utbildar hundförare. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Stefan Haarala är chef för sektionen som utbildar hundförare. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Genom att baka in motståndare i årets kontroll på Marma skjutfält hoppas hundsektionens chef, Stefan Haarala, att testet bättre ska svara mot dagens krav.
– Vi vill så långt som möjligt koppla övningar och test till internationell tjänst. Den nya kontrollveckan ställer högre krav på hundförarna som nu testas både som förare och som stridande soldater, säger Stefan Haarala.
Per Åhlin är en av de hundförare som under en veckas tid fick chans att visa prov på den samarbetsförmåga han under flera år har tränat och upprätthållit med sin hund, Lapin.
– Nu ställs vi inför taktiska val. Det innebär kanske ingen jättestor skillnad för hundarna, men det är en stor skillnad för oss hundförare, säger Per Åhlin.

Mycket arbete

Liksom många andra hundförare valde han att bli fodervärd för sin hund efter avslutad militärtjänst. Han säger att värdskapet har skänkt honom mycket sällskap och glädje, men att det också ställer krav. Han måste hela tiden se till att hunden mår bra och att den får all träning som behövs för att svara mot de krav som ställs av Försvarsmakten ska kunna uppfyllas.
– Jag har minst två timmars aktiv utomhustid med Lapin varje dag. Det går inte att vara borta hemifrån hur länge som helst, och man bör dessutom ha nära till grönområden så att man kan träna spårning. Det är en livsstil att ha hund.
Stefan Haarala planerar att inkludera stridsmoment även i nästa års kontrollvecka då militärpolisens preparatsökande hundar ska testas.
– Kostnaden är inte mycket högre, men vi får ett mycket bättre slutresultat, säger Stefan Haarala.