Institution i graven när fältposten läggs ned

– Nu är det stängt. Nu plockar vi ner skylten, säger Christina Berg, fältpostchef på postkontoret Ajvalija 2 på Camp Victoria i Kosovo. Hon och fältpostkassören Lina Karlsson har jobbat sin sistadag på det näst sista ”riktiga” svenska postkontoret i världen. Det sista finns i Afghanistan och stänger snart det också. Fältposten har funnits i det svenska försvaret sedan 1631.

Fältpostkassör Lina Karlsson och fältpostchefen Christina Berg har gjort sin sista dag på Camp Victorias postkontor. Foto: Maria Pålsson
Lina Karlsson knyter ihop postsäcken - den näst sista.
Lina Karlsson knyter ihop postsäcken - den näst sista. Foto: Maria Pålsson

– Vi har gjort allt från att skicka blommogram och postkaka och såklart vanliga brev och paket, till att hantera kontanter och hjälpa soldaterna att betala räkningar, säger Lina.

Nya postrutiner

I och med att Svensk Kassaservice försvinner i Sverige under hösten så ändras postrutinerna också i utlandsstyrkan. Nu tar Försvarsmakten över ansvaret för posthanteringen och öppnar från och med nästa vecka ett postombud istället.

– Det blir ungefär som i närbutiken hemma, säger tillträdande postombudet Roger Brand från nästa mission, KS18. Då kommer vi enbart att kunna hantera brev och paket. Den största skillnaden är att det är slut med kontanthantering och rekommenderade brev.

Ett brev betyder mycket

Fältpostkontoret är viktigt i livet i utlandsstyrkan. Det är en plats de allra flesta besöker och personalen får bevittna både glädje och sorg när soldaterna skickar brev och paket eller tar emot post.

– Hur tuffa krigare de än är så märks det att det betyder mycket för dem att få post hemifrån, säger Christina.

Fältpostkontoret är en samlingspunkt för människorna i missionen, precis som postkontoren var förr hemma i Sverige. Och ”Postis”, som personalen kallas till vardags, är alltid igenkänd av alla.

– Postskylten ska vi hänga upp på mässen på Camp Victoria innan vi roterar hem och  fotografierna på alla ”postisar” under Kosovo-missionerna skickar vi till Postmuseéet i Stockholm, säger Lina.

Historisk institution

Fältposten föddes 1631 under det 30-åriga kriget. Gustav II Adolf lät organisera ett fältpostkontor i Leipzig för att ombesörja postgången till och från den svenska hören. Fältposten var från början endast för tjänstepost. Först långt in på 1800-talet fick den enskilde soldaten möjlighet att utnyttja fältpostens tjänster.