Grenadjärdagen

I lördags, den 4 oktober, genomfördes Grenadjärdagen, som är grenadjärkompaniets besöksdag. Grenadjärkompaniet har sin hemvist på Kvarn utanför Borensberg och är ett av P 4:s skyttekompanier. Cirka 1 000 nära och kära hörsammade inbjudan men också en och annan före detta grenadjär kunde ses bland vagnar och materiel.

Skyttesoldaterna har lämnat sitt stridsfordon 90 och fortsätter skjuta mot den tänkta fienden. Foto: Försvarsmakten
Det gäller att få rätt storlek på hjälmen.
Det gäller att få rätt storlek på hjälmen. Foto: Försvarsmakten
Det gäller att få rätt storlek på hjälmen. Foto: Försvarsmakten

De anhöriga uppskattar att få komma till regementet och få en inblick i sina söners och döttrars vardag. Den här dagen inleddes med en uppställning där kompaniets alla befattningshavare presenterades. Efter det tog den stora materielförevisning vid. De värnpliktiga visade upp all materiel, allt från den lilla kaffepåsen i stridsportionen till granatkastare och stridsfordon.

När maten var avklarad var det dags för dagens stora show, en stridsförevisning med hela kompaniet. De genomförde ett anfall där de fick understöd av granatkastarplutonen. Efter att kompaniet marscherat förbi de anhöriga stämdes det gemensamt upp i vår nationalsång.

– Vi befäl är väldigt nöjda med dagen. Det är kul att de anhöriga är så intresserade av verksamheten, säger kompanichefen Anders Eckerberg.