Garnisonens dag i Eksjö

Drygt tvåtusen besökare slöt upp då Ing 2 och Swedec tillsammans genomförde Garnisonens dag. Det gråa och trista vädret bekymrade inte varken besökare eller soldater.

Anhöriga och besökare visade stort intresse för soldaternas utrustning och materiel. Foto: Stefan Söderberg/Försvarsmakten
Den äldre genaerationen ger några tips och goda råd.
Den äldre genaerationen ger några tips och goda råd. Foto: Stefan Söderberg/Försvarsmakten
Den äldre genaerationen ger några tips och goda råd. Foto: Stefan Söderberg/Försvarsmakten

– Det är intressant och spännande att få komma så nära verksamheten och få en inblick i vilken utrustning våra soldater har när de åker ut på internationella uppdrag, säger Jocke Karlsson, som var en av besökarna.

Hemvärnets musikkår i Eksjö spelade som sig bör samlingsmusik innan den inledande ceremonin började. Till Ing 2:s igenkänningssignal marscherade regementschefen överste Tommy Karlsson in och tog befälet. I sitt tal berörde han vikten av att välutbildade soldater verkligen behövs i de insatser som Försvarsmakten genomför, här hemma såväl som internationellt.

Sedan var det dags att släppa loss besökarna, vars nyfikenhet inte gick att ta miste på. Det första som passerades på väg in mot utställningsområdet var en checkpoint. Här genomsöktes fordon av en vapen- och ammunitionssökande hund.
– Hur klarar de av att känna lukten av vapen?, hördes några passerande damer viska. Att hunden har fått en allt viktigare roll inom fältarbetsfunktionen visades också när ”minhundarna” elegant hittade minor i samband med ett minröjningsmoment.

Människa och maskin röjer minor

Swedec och de värnpliktiga ammunitions- och minröjarna ur Ing 2 visade stolt upp all teknik de förfogar över. Plötsligt mullrade det till bakom ryggen när djupminröjningsmaskinen startade. Eller vad sägs om en diesel V8 på 571 hästar! Det vibrerar i marken, detta måste vara alla motorintresserades dröm att höra. Inne i en av byggnaderna kunde man pröva på att hitta minor med minsökare.

När ögon och öron hade fått sitt på en stund var det magens tur att få sitt. Självklart bjöds det på ärtsoppa en dag som denna. En äldre herre sade att ärtsoppan tillhör det militära, något som ingen kan säga emot. Hemvärnet, som var strategiskt placerade intill Rekryteringscentrums stora informationstrailer, bjöd på kaffe efter maten.

En pluton ur 5.kompaniet visade upp strid i bebyggelse (SIB). Med understöd av pansarbandvagnar framryckte soldaterna mot slutmålet, vilket snart var intaget. Tioåriga Albin tyckte att det skulle vara häftigt att få provåka, och visst fick han det. Det var stundtals lång kö till provåkningen av pansarbandvagnar och pansarterrängbilar.

Information om internationell tjänst

Förberedelser för internationell tjänst är viktiga för såväl dem som ska iväg som för den som blir kvar på hemmaplan. Därför hölls särskilda genomgångar om internationell tjänst. Vilka avtal gäller? Vilket stöd kan man få som anhörig? Det är viktiga frågor som inte får glömmas bort.
Det var många nöjda besökare och soldater som framåt eftermiddagen återigen passerade grindarna, Garnisonens dag var över. Nu väntar slutövning innan det är dags för muck i mitten av november.