Förberedelser för finalen

På 31.korvettdivisionen förbereder besättningarna sig för årets sista och största övning. Mycket ska göras innan fartygen kan lämna kaj. Mat och dricka ska bäras ombord, sjökort förberedas och mycket annat.

Värnpliktiga Elin Wikström och Jonatan Dicander ser fram emot övningen Foto: Jimmie adamsson/Försvarsmakten
Sjömålsrobotarna lyfts ombord.
Sjömålsrobotarna lyfts ombord. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Andreas Byström och Daniel Magnusson lagar till lunch
Andreas Byström och Daniel Magnusson lagar till lunch Foto: Jimmie adamsson/Försvarsmakten
Korvetterna Stockholm och Malmö utgör internationella korvettstyrkan
Korvetterna Stockholm och Malmö utgör internationella korvettstyrkan Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Sjömålsrobotarna lyfts ombord. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Andreas Byström och Daniel Magnusson lagar till lunch Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Korvetterna Stockholm och Malmö utgör internationella korvettstyrkan Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Värnpliktiga Elin Wikström och Jonatan Dicander står vakt vid landgången och berättar om hur roligt det skall bli att gå till sjöss under en längre tid. 

– Den här övningen har vi sett fram emot länge, berättar Elin. I år har det ju inte blivit så många dygn till sjöss som tidigare år med anledning av årets begränsade ekonomi. Ändå menar Elin och Jonatan att fartygen varit till sjöss mer än man trodde i början av året. De berättar om en resa runt Bornholm där det gick rejält med sjö och som blev lite av ett elddop för besättningen. Överallt i fartyget hittar man besättningsmedlemmar upptagna inom just sitt ansvarsområde.  I stridsledningscentralen sitter systemteknikern Jesper Andersson och matar in övningsområdena i stridsledningssystemet, och i byssan förbereder Andreas Byström och Daniel Magnusson dagens lunch. Från kajen lyfter en kranbil ombord sjömålsrobotarna som är fartygets huvudbeväpning.

Ett annat viktigt inslag är de Nato-officerare som finns ombord och kontrollerar att fartygen och besättningarna kan det som Sverige har anmält när korvetterna ställdes i internationell beredskap. Denna certifiering är den högsta nivå som finns för stridsfartyg.

Övningen Northern Coasts är årets enda internationella övning för flottiljen. Den äger i huvudsak rum i södra och sydvästra Östersjön mellan den 20 och 31 oktober. Ett stort antal nationer deltar med fartyg, helikoptrar och flygplan. Förutom de svenska korvetterna deltar fartyg från Tyskland, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen. Fartygen kommer att öva kvalificerad strid både på, över och under ytan.

Efter övningen väntar högvakt för värnpliktsbesättningen följt av muck strax före jul. Under nästa år ska besättningarna på korvetterna för första gången bestå av anställda sjömän. Det finns ett stort intresse hos årets värnpliktiga men varken Elin eller Jonatan har bestämt sig ännu. 
– Jag är mycket intresserad av en fortsättning inom Försvarsmakten, men vill kanske ta en paus några månader efter muck, avslutar Jonatan.
Men som sagt, dessförinnan är det årets höjdpunkt, Northern Coasts, som står i fokus.