Ett kliv ut i det okända

Efter en veckas träning var det dags för det första fallskärmshoppet.– Häftigt! Underbart! Härligt!, utbrast kadetterna efteråt.

60 av de 104 kadetterna visade på tisdagen att de vågade ta klivet ut i det okända. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
På eftermiddagen genomförde kadetterna två lyckade hopp på Flugebyns hoppfält strax norr om Karlsborg.
På eftermiddagen genomförde kadetterna två lyckade hopp på Flugebyns hoppfält strax norr om Karlsborg. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
På eftermiddagen genomförde kadetterna två lyckade hopp på Flugebyns hoppfält strax norr om Karlsborg. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

Efter flera års uppehåll genomför Fallskärmsjägarskolan vid K 3 i år återigen fallskärmsutbildning för blivande officerare i Försvarsmakten.

– Fallskärmsutbildningen är en del i officersutbildningen och den lär eleverna att lära känna sig själva, få självdisciplin och förstå vikten av ordning och reda och överinlärningens betydelse, säger chefen för Fallskärmsjägarskolan Thomas Hagman.

Skarp situation

För 60 av de 104 kadetterna var det på tisdagen dags att visa att de vågade ta klivet ut i det okända. Att stå inför en skarp situation där livet står på spel ställer krav på förtroendet för sin egen förmåga, sin materiel och sina befäl. De ställls inför den situation de själva kommer att befinna sig i när det blir allvar.

– Det är en hög standard på eleverna, säger den ansvarige hoppmästaren när kadetterna står uppställda inför hoppet. Utbildningen har gått bra och det märks verkligen att de växer med uppgiften på ett sätt som bara fallskärmsträningen kan medföra.

Lyckade hopp

På eftermiddagen genomförde kadetterna två lyckade hopp på Flugebyns hoppfält strax norr om Karlsborg. Efteråt var tongångarna enbart positiva. Några röster:

– Det känns ”hoppfullt” att nu stå inför genomförandet efter en riktigt bra utbildning.
– Det bästa jag har varit med om hittills inom det militära.
– Man har lyckats bra med att bygga upp vår tilltro till vår egen förmåga att lösa uppgiften.
– Alla förväntningar på utbildningen har uppfyllts. Jag inser verkligen drillens (överinlärningens) betydelse.