Drömmen kan bli sann

Att varje dag sitta i ett kontor med toppmodern teknik som susar fram genom luften i över 1 000 kilometer i timmen är en förmån få får uppleva. – Det är en frihetskänsla att få flyga, säger Tommy, som är stridspilot vid F 21.

Nu pågår rekrytering till pilotutbildning. Sista ansökningsdag är 17 oktober. Foto: Lukas Vesterlund
Stridspiloten Tommy informerade om pilotyrket för värnpliktiga på I 19.
Stridspiloten Tommy informerade om pilotyrket för värnpliktiga på I 19. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Stridspiloten Tommy informerade om pilotyrket för värnpliktiga på I 19. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Försvarsmakten och Flygvapnet söker dig som vill bli pilot. Nu pågår rekrytering av piloter till både helikopter- och stridsflyg. Sista ansökningsdag är 17 oktober. Att försvara Sveriges gränser, med möjlighet att i framtiden göra internationella insatser, är en av uppgifterna för en stridspilot.

Dina möjligheter

Sedan antikens Grekland har människor haft en dröm om att kunna flyga. Du som är ung, ambitiös, normalt begåvad och framförallt intresserade av pilotyrket: Sök.
– Uppfyller du kraven blir du kallad till test. Att söka skadar inte, säger Tommy.

Han berättar att varje prov i sig inte är så svårt. Det viktigaste är att inte ha så höga prestationskrav, vara avslappnad och fokusera på uppgiften.

Under utbildningen får du lära dig att hantera en hög nivå av stress och arbetsbelastning.
– Du får flyga det snabbaste, häftigaste flygplanet som finns. Med maximal koncentration i luftstrid pumpar adrenalinet, då gäller det att vara totalt fokuserad på uppgiften, säger han.

Fakta: Krav och utbildning

Allmän behörighet för grundläggande högskoleutbildning.
Särskild civil behörighet, i samtliga av följande ämnen/kurser krävs lägst betyget godkänd (G): MaB, SvB, EngA samt ShA.
Genomförd värnplikt med lägst JA-5-5 i militära vitsord.
Synskärpa: Lägst 1,0 på vardera öga utan korrektion. Normalt färgseende. Operation mot närsynthet godtas inte.
Till detta tillkommer psykologiska, fysiska och medicinska tester där du får träffa psykolog och läkare. Du skall även genomföra teoretiska och praktiska prov.
För stridspilotutbildningen får du inte vara äldre än 23 år det år utbildningen påbörjas. För helikopterpilotutbildningen är gränsen 25 år.
Du ska vara mellan 161 och 190 centimeter lång och väga mellan 56 och 88 kilo.