De ser och kartlägger allt

”Utan spaning, ingen aning”, är ett begrepp som ofta används i militära sammanhang. Det har en förklaring – det är nämligen sant.

Hur är ljuset? Vilka är bästa infartsvägar? Var är öppna ytor? Detaljerna från spaningsgrupp till insatsstyrka kan vara avgörande för insatsens framgång. Foto: Katja Öberg Lundgren/ Försvarsmakten
Soldaterna får se filmade sekvenser och figuranterna är anlitade skådespelare. Det är samma skådespelare och scenario som för kommande slutträning.
Soldaterna får se filmade sekvenser och figuranterna är anlitade skådespelare. Det är samma skådespelare och scenario som för kommande slutträning. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Översiktsbilden över området är viktig att ha i bakhuvudet när man genomför en insats.
Översiktsbilden över området är viktig att ha i bakhuvudet när man genomför en insats. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Soldaterna får se filmade sekvenser och figuranterna är anlitade skådespelare. Det är samma skådespelare och scenario som för kommande slutträning. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Översiktsbilden över området är viktig att ha i bakhuvudet när man genomför en insats. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Spaningssoldaterna har under tre dygn spanat mot ett hus där man misstänker att ett kriminellt nätverk håller till. De har dokumenterat området in i minsta detalj och kartlagt trafik och personer i närheten. Ledaren för nätverket har synts på plats och på natten väntas ett möte. Då ska soldaterna slå till. Det kriminella nätverket ska splittras och ordning och säkerhet ska återupprättas.

Innan insats lämnar spaningsgruppen över sitt underlag till den styrka som ska göra insatsen.
– Utan oss skulle de andra inte kunna göra någonting eller veta vad som har hänt, säger Ludvig Hellgren, patrullchef.
Sami Sjölander, gruppchef i en av de ingripande grupperna håller med.
– Uppgifterna betyder allt. Ju mer vi vet, desto bättre. Annars kommer vi in i ett rum och vet inte vad som händer.
Är det inte en nackdel att veta för mycket, så att man låser sig och blir ställd om något avviker från planen?
– Då är det bara en sak som avviker från planen och det är lättare att hantera än om man inte hade vetat någonting alls och fått flera överraskningar. Vi vet ju inte allt nu heller. Vi vet inte om det finns några personer i huset eller om de är beväpnade. Vi kan inte föröva alla scenario som finns, säger Sami Sjölander.

Eget ansvar och initiativförmåga

Tålamod, uppfinningsrikedom och initiativförmåga är tre egenskaper som behövs hos en spaningssoldat. Soldaterna får bara veta vad de ska spana mot, inte hur eller var de ska gömma sig. Det får de själv komma på.
– Varje situation är unik och kräver sina lösningar. Vi har lärt oss hur man ska tänka, inte hur man ska göra, säger Joakim Hallander.

Det är de små detaljerna som avgör. En gardin kan göra stor skillnad, om de är en våning högre upp eller lägre ner, likaså. Men oftast finns det inget hus. Spaningsarbetet utförs då stillaliggande utomhus i sextimmarspass.
– Man sover dåligt för man är hela tiden på spänn för att bli avslöjad, berättar spaningsgruppen.
Inte ens befälen vill gå dit med rädsla för att röja dem.

Nu är klockan tre på eftermiddagen. Gruppcheferna är nöjda med den information som spaninggruppen har gett dem.
– Tack för tipset! säger de.
Utifrån all infomration som de fått måste de planera och använda tiden väl. Förarna måste ha tillräckligt med sömn, alla ska ha mat, fordonen måste tankas, materiel och utrustning ska kontrolleras och lastas.
– Och glöm inte att föröva! Ni har fått kartunderlag över hur husen ser ut och det finns gott om utrymmen här på grupperingsplatsen, påminner befälet.
Klockan 04.00 väntar insats.