2 x ÖB besökte F 7

I syfte att studera JAS 39 Gripensystemet och C-130 Hercules med verksamhet besökte Rumäniens ÖB amiral Gheorghe Marin tillsammans med Sveriges ÖB, general Håkan Syrén, flottiljen på tisdagen.

Amiral Gheorghe Marin i samspråk med flottiljens uppvisningspilot, kapten Henric Holm. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten
Amiral Gheorghe Marin tillsammans med Sveriges ÖB, general Håkan Syrén.
Amiral Gheorghe Marin tillsammans med Sveriges ÖB, general Håkan Syrén. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten
Amiral Gheorghe Marin tillsammans med Sveriges ÖB, general Håkan Syrén. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten

Vid besöket bekantade sig amiralen och generalen med ett flertal av flottiljens funktioner, som är centrala i utbildningen av Gripenpiloter. Exempelvis hur flygutbildningen går till, vad man gör i F 7:s flygstridsledningscentral, hur Gripensimulatorn fungerar och hur flygunderhållet går till. F 7:s processledare för exportprocessen höll också ett kortare föredrag om supportverksamheten i Tjeckien och Ungern.

Efter lunch fortsatte besöket med flyguppvisning med JAS 39 Gripen och de båda hann också byta några ord med flottiljens uppvisningspilot innan besöket fortsatte vid Transport- och specialflygenheten, TSFE. Det var med igenkänning den rumänske amiralen tittade på C-130 Herculesflygplanen eftersom det rumänska flygvapnet också flyger med den flygplantypen. Amiral Marin och general Syrén visade stort intresse för TSFE:s sjukvårdmodul TMTM (Tactical Medical Transport Module), som är en modul för evakuering av skadad personal ur utlandsstyrkan.

Vid besöket på TSFE anslöt de medföljande anhöriga, som under dagen genomfört ett separat besöksprogram under ledning av flottiljchefens sekreterare. Vid 15.30 tiden lämnade delegationen Såtenäs i ett av F 7:s Saab 340-flygplan.