Zhannas världsrekord bäddade för seger

Vid fredagens lagtävlingar i pistol blev det ett nytt militärt världsrekord i damtävlingen. Vitryskan Zhanna Shapialevichs fina skjutning lyfte med sig de övriga i laget till lagguldet i sportpistol. I herrarnas lagtävling i grovpistol militär snabbmatch blev det återigen Kina som tog hand om gulmedaljerna.

Zhanna Shapialevich, Vitryssland. Foto: Combat Camera.
Yadong Liu, Kina.
Yadong Liu, Kina. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.
Yadong Liu, Kina. Foto: Mats Engfors, PIC WMSC 2008.

Lagtävlingarna i snabbmatch genomförs som serier med skjutningar på 10, 8 och 6 sekunder. Under varje period genomförs fyra serier om fem skott per skjutning. Även den oinvigde kan förstå svårigheten i att leverera fem skott på sex sekunder med högsta precision.

Det nya världsrekordet, 589 poäng, av vitryskan Zhanna Shapialevich är en poäng bättre än det tidigare rekordet som hon själv satte vid tävlingar i Schweiz 2005.
I det vinnande vitryska laget ingick förutom Zhanna Shapialevich, Marina Roinik och Natallia Yurkavets. Vitryskorna hade totalpoängen 1734, samma poäng hade silvermedaljörerna Tyskland. Här avgjorde det totala resultatet av alla tre skyttars sista 10-skottsserie.

I herrarnas lagtävling fortsatte den kinesiska dominansen. Denna disciplin vann Kina med hela 13 poäng före närmaste nation. Silvret gick mycket överraskande till Norge där Tor Jonassen verkligen visade framfötterna med fina 589 poäng.