Utländska attachéer besökte F 7

För att bekanta sig med Skaraborgs flygflottilj och studera verksamheten ur både ett internationellt och nationellt perspektiv, med såväl utbildning som insatser i fokus besökte 24 utländska attachéer flottiljen den andra och tredje september.

Flottiljchefen hälsar attachéerna välkomna vid ankomst med TP 100 (SAAB 340) till F 7. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten
Attachéerna följer flyguppvisningen med JAS 39 Gripen.
Attachéerna följer flyguppvisningen med JAS 39 Gripen. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten
Attachéerna följer flyguppvisningen med JAS 39 Gripen. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten

Besöket inleddes med att flottiljchefen, överste Ingemar Adolfsson hälsade välkomna och presenterade flottiljen i stort. Efter denna genomgång var det dags för attachéerna att bekanta sig med flottiljens verksamhet på lite mer detaljerad nivå. På agendan stod bland annat, genomgångar om omskolningen av Gripenpiloter, flygstridsledning från F 7:s toppmoderna flygstridsledningsanläggning, samt hur flottiljens flygtekniker arbetar med flygplanen. Under dagen informerade också Lisbeth Nyström från Lidköping om kommunens verksamhet. Ett besök med middag på Läckö slott markerade slutet på första dagens aktiviteter.

Under dag två informerades attachéerna om flottiljens största enhet, Transport- och specialflygenheten. Den enheten är geografiskt spridd över hela Sverige, men verksamheten leds från F 7 Såtenäs. Vid Transport- och specialflygenheten ligger tyngdpunkten av flottiljens internationella insatsverksamhet, eftersom framförallt F 7:s C-130 Hercules i princip alltid är engagerade på ett eller annat sätt när Försvarsmakten genomför insatser i utlandet. Vid lunchtid på onsdagen avslutades besöket med flyguppvisning med JAS 39 Gripen.

Parallellt med attachéernas besök genomfördes också ett besök med separat program för attachéernas medföljande anhöriga. I båda programmen fanns gemensamma inslag, exempelvis middagen på Läckö slott och den avslutande lunchen på flottiljen.