Tioåring fick överlevnadsutmärkelse

Det är bara vid väldigt speciella tillfällen som överlevnadsskolan i Karlsborg ger utmärkelser till civila personer. Nu är Sebastian Hedman, 10 år från Jokkmokk en av dem. Under en hel natt höll han lugnet och vidtog helt rätt åtgärder när han vid en skolutflykt kom bort sig på ett fjäll utanför Kvikkjokk.

Sebastian Hedman med sköld och representanter från överlevnadsskolan Foto: Sara Burlage / Försvarsmakten
Vid ceremonin överlämnades bland annat ett överlevnadskit och en sköld till Sebastian
Vid ceremonin överlämnades bland annat ett överlevnadskit och en sköld till Sebastian Foto: Sara Burlage / Försvarsmakten
Vid ceremonin överlämnades bland annat ett överlevnadskit och en sköld till Sebastian Foto: Sara Burlage / Försvarsmakten

För att uppmärksamma detta landade på torsdag den 18:e september representanter från överlevnadsskolan med en helikopter vid fotbollsplanen i Jokkmokk för att ge en utmärkelse och helikoptertur till Sebastian och hans morfar.
– Det är viktigt att påpeka att han inte premieras för att han gick vilse, utan för att han vidtog rätt åtgärder, säger överlevnadsinstruktören kapten Mikael Stadin.

Sebastian Hedman är det första som vid en sådan ung ålder uppmärksammats av överlevnadsskolan. Kunskaperna om överlevnad har han fått av sin morfar Henry Hedman.
– Han gjorde allting rätt, han höll värmen och bibehöll lugnet utan att förvirra sig. En riktig solskenshistoria, säger Owe Jansson utbildningschef på överlevnadsskolan i Karlborg.

Sköld och helikoptertur

Vid ceremonin överlämnades bland annat ett överlevnadskit och en sköld till Sebastian.
– Coolt, utbrister Sebastian och skiner upp när han mottar skölden.

Även morfar Henry Hedman blir uppmärksammad. Dels får han en bok av överlevnadsexperten Lars Fält, men även ett överlevnadsmärke som han ska ge Sebastian den dagen han är fullärd. När ceremonin är över är det dags för en helikoptertur över Jokkmokk.

Stor uppmärksamhet


Sedan 10 åriga Sebastian räddades från fjället har det varit stor uppståndelse runt honom. Människor har skickat pengar, blommor och tårtor, men Sebastian tycker ändå inte att det var värt det.
– Nä det var inte värt det, även om jag nu fått mycket uppmärksamhet. Det är otroligt hur man kan bry sig så mycket om någon man inte ens känner, säger Sebastian.