Tchadinsats närmar sig slutet

Slutet för det svenska deltagandet i Tchad närmar sig i samma takt som en ökenstorm drar förbi en plats i Afrika. Efter regeringens beslut om förlängning av Eufor-insatsen har tiden för personalen som anlände i juli rusat förbi.

Tälten monteras ner. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
All materiel måste rengöras innan den kan fraktas i väg.
All materiel måste rengöras innan den kan fraktas i väg. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
All materiel måste rengöras innan den kan fraktas i väg. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten

Klimatförhållandena har under vistelsen förändrats drastiskt. De heta högsommardagarna har bytts ut mot regnperiod där skyfall och hög luftfuktighet har varit ett dominerande inslag i vardagen. Detta har dock aldrig varit ett hinder för soldaterna. Snarare en utmaning som ska lösas till varje pris. Allt från det att förbandet TD 01F anlände har arbetsuppgifterna varit många.

Närmar sig slutet

TD 01F har haft ett antal åtaganden även om missionstiden närmar sig slutet. Förutom att stödja den finska delegationen med bevakning har förbandet fortsatt med så kallade social patrols, patrullering i byar för att möta lokalbefolkningen och för bland annat inhämta olika typer av information, eskort av andra förband och enheter, tagit emot ett antal besök och de senaste veckorna påbörjat rivning av såväl Camperna Neptun i Abéché och Camp Thorleif i N'Djamena.

Utöver detta har styrkechefen fördelat ytterligare uppgifter kring styrkeskydd på förbandet i form av ännu ett område nordväst om Abéché.
– Det är en rikig fjäder i hatten som bekräftar att de svenska soldaternas duglighet och professionalism uppskattas och värdesätts, hävdar förbandschefen Patric Gardesten.

Avveckling av camperna

Under tiden har det pågått intensiv verksamhet med att inventera förbandets materiel och för att iordningställa den i rent och helt skick innan den skickas hem till Sverige.

De 120 soldaterna plus personal ur avvecklingsteamet har under de senaste veckorna flyttat ihop personalen varefter förläggningstält och ledningsplatsen monterats ner. De har brutit och packat de tomma tälten, staplat containrar fulla med materiel och rengjort och iordningställt fordon och utrustning som följde med den sista konvojen mot N'Djamena.

Samtidigt har transportflygplanet, en TP 84 Herkules från Sverige, stöttat kontingenten med nödvändiga transporter mellan Abéché och N'Djamena.

På tre platser

För närvarande befinner sig Swecons soldater på tre olika platser i Afrika. I Abéché som tilhör den östra delen av Tchad, i N'Djamena som ligger på Tchads västra sida och i hamnstaden Douala i Kamerum. Totalt är soldaterna utspridda på hela 350 mils avstånd i Afrika, vilket är en riktigt stor utmaning sett ut ledningsperspektiv. Huvuddelen av personalen är numera grupperad i N'Djamena.

Skytteplutonen Foxtrot Sierra har några enstaka patrulluppdrag kvar att lösa åt styrkechefen och stannar därför kvar fram till slutet av september. Efter det är Sveriges bidrag i Abéché till ända.