Stort intresse för minröjningsfartyg på Skeppsholmsdagen

Skeppsholmsdagen är ett årligt arrangemang i centrala Stockholm där fartyg och sjöliv står i centrum. Årets Skeppsholmsdag lockade i år drygt 18 200 besökare och världens modernaste minröjningsfartyg, HMS Vinga, var en av attraktionerna.

Guidad visning ombord under Skeppsholmsdagen 2008. Foto: Försvarsmakten

Magnus Dannemyr som är systemtekniskt befäl ombord berättar om dagen:
– Det var konstant kö till dess att vi stängde kl 17. Under dagen hade vi ungefär 700 personer som fick en guidad rundtur ombord. Besökarna fick bland annat se byssan(köket), våra undervattensfarkoster, manöverbryggan och säkerligen höra en och annan historia om livet ombord från de värnpliktiga. Många var de besökare som tackade för en jättebra och trevlig guidning.

Minröjningsfartyget Vinga går för närvarande provturer och det första fartyget av Koster-klass planeras för leverans till Försvarsmakten under senhösten 2008.