Soldat utan skador vid blixtnedslag

Gustav Thorslund är en tursam soldat. När han satt vaktpost i sitt fordon vid en av kontrollstationerna mellan Serbien och Kosovo träffades han av blixten. – Så här i efterhand, när allt gick bra, känns det lite spännande, säger Gustav själv om blixtnedslaget som slutar som en solskenshistoria.

Gustav Thorslund träffades av blixten under sitt vaktpass i Kosovo. Foto: Hannah Larsson/Försvarsmakten

Det hade hunnit mörkna så smått och ett av Kosovos många åskoväder lyste upp bergen i de norra delarna av svenska skyttekompaniets bevakningsområde där Gustav Thorslund, 21 år från Eskilstuna, satt vaktpost.

Plötsligt blev allt vitt och det hördes en enorm smäll. Antennen på fordonet hade träffats av blixten. Trots att det sägs att bilen är det säkraste stället under ett åskoväder, letade sig energin ner i radion, som Gustav satt lutad mot.
– Det kändes som en stor stöt som gick in i vänster arm, genom hjärtat och ut genom vänster ben. När det gick genom hjärtat kändes det ju som om det skulle sprängas, beskriver Gustav känslan.

Kamraterna som befann sig strax intill blev förskräckta över smällen och försökte kontakta Gustav via radion.
– Men då hade jag redan tagit mig ur bilen och sa till dem att blixten hade slagit ner i mig.

Gustav förlorade aldrig medvetandet. Han är imponerad av de övriga soldaternas agerande.
– De reagerade enligt rutin, ringde och larmade och tog pulsen på mig var femte minut och rapporterade till sjukvården.
En ambulans skickades omedelbart för att hämta Gustav. Han var chockad, men utan en skråma. Vid Camp Victoria tog en finsk läkare emot och undersökte Gustav.
– Han undersökte musklerna och hjärtat med EKG och så fick jag stanna över natten på sjukhuset för observation. De väckte mig varannan timma för att kontrollera mig.


Trots den enorma energin i blixten, så klarade sig Gustav utan fysiska skador och ringde hem för att berätta om incidenten för familj och vänner.
– Klart att mamma blev lite orolig. ”Är det inte dags att komma hem nu?” frågade hon, säger Gustav och ler.
– Men det känns bra efter omständigheterna. Och vilka är oddsen att bli träffad igen?