Skoldivisionens nya profil

Nu har det första av fem nya skolfartyg kommit till Sjöstridsskolan och skoldivisionen. Efter lång otålig väntan har en besättning fått mönstra på det första fartyget.

HMS Altair. Foto: Carola Sannerman/Försvarsmakten

Sedan hösten 2007 har skoldivisionen väntat på fartyg nummer ett. I mitten av april åkte ett glatt gäng till västkusten och Djupviks varv på Tjörn för att komma ombord på fartyg nummer ett, HMS Altair. De första veckorna fylldes med fartygsutbildning och med att komma i ordning ombord. Efter en lång väntan fick besättningen äntligen köra den första turen i vattnen utanför Tjörn på Hakefjorden, och sedan ta fartyget till Karlskrona.

Efter semestern genomgick besättningen egenutbildning i en vecka innan det var dags att ta emot de första eleverna. Eleverna kommer att vara på skoldivisionen sammanlagt nio veckor för att lära sig navigation och att manövrera fartygen.

Under hösten väntas fartyg nummer två bli klart och vid årsskiftet fartyg nummer tre. Cirka 40 elever ska passera skoldivisionen under våren 2009.

Skolfartygens namn kommer från de fem sista fartygen i plejadserien som var aktiva mellan 1954 och 1981: Altair, Antares, Arkturus, Argo och Astrea. De har i sin tur ärvt namnen från de ångdrivna torpedbåtar som flottan hade under första delen av 1900-talet. Namnen är lånade från kända stjärnor och stjärnbilder.