Skolan i Laplje Selo renoverad för framtiden

När KS17:s chef Lars Gerhardsson fick frågan från biståndsorganet Sida om man kände till ett lämpligt renoveringsprojekt, var han inte sen att föreslå skolan i den huvudsakligen kosovoserbiska byn Laplje Selo. Skolan, som rymmer 800 barn och ungdomar, var nämligen väldigt nedgången och hade stora sanitära problem eftersom toaletterna allt som oftast var trasiga.

Kontingentchef överstelöjtnant Lars Gerhardsson invigningstalar utanför skolan i Laplje Selo. Foto: Hannah Larsson
Rektor Nadica Nedeljkovic talar.
Rektor Nadica Nedeljkovic talar. Foto: Hannah Larsson

Tack vare svenska biståndspengar har skolan i Laplje Selo genomgått en enorm förändring. 800 elever har fått nya toaletter och fräscha klassrum. På torsdagen var det stor återinvigning av skolan, vars renovering tog en månad. Budgeten på 140 000 euro var från början lägre, men ökades i takt med att fler ville bidra till projektet.

Störst förändring märks inne på elevernas toaletter som innan renoveringen var satta ur funktion vilket ledde till en bedrövlig hygienisk situation. När skolan ombads rangordna vad som var viktigast, nämnde de toaletterna som första prioritering, därefter lektionssalarna och de otäta fönstrena.

– Vi har renoverat toaletterna, bytt ut de murkna trägolven, målat klassrummen i ljusare färger, bytt fönster, dörrar, belysning och fräschat upp fasaden, beskriver KS17:s fortifikationsofficer Christer Törnblom som övervakat renoveringen.

I klassrummen hängde tidigare en naken glödlampa som enda belysning. Nu finns ordentliga armaturer. Elevernas toaletter som tidigare hade betonggolv, har försetts med kakel och klinkers samt handfat.

Renoveringen väckte stor nyfikenhet bland invånarna i Laplje Selo och omkringliggande byar. Medan arbetena fortfarande pågick, passade tredjeklassaren Miljana, åtta år, med systern Maja, sex år, och lillbrorsan Dimitrije, tre år, på att på byggnadsställningarna med farmor Radmila.

Maja ska börja första klass och tycker att det ska bli spännande. Ett och annat har hon ju fått veta av storasyster Miljana.
– Mitt favoritämne är matte, för det är jag bra på.

Farmor Radmila frågar lite om renoveringen.
– Tack så mycket! utbrister hon spontant. Det betyder så mycket för oss att barnen får det bättre. Innan såg skolan verkligen hemsk ut och jag tror inte att klassrummen varit bra för barnen.

Kanske finns möjlighet att fortsätta renoveringen. Mycket återstår att göra.
– Vi ska ha ett möte med Sida i oktober för att se om vi kan göra något åt värmeförsörjningen i skolan, avslöjar kontingentschef Lars Gerhardsson.

Vid invigningen, som var en uppsluppen och glad tillställning, fanns representanter från de organisationer som bidragit till renoveringen. Sverige representerades av tillförordnade chefen vid Svenska kontoret i Pristina, Karen McDonald, som talade om skolans betydelse.
– Vi minns alla lärarna, böckerna, klassrummen och alla ljud. De stannar hos oss och därför är det viktigt att de minnena är bra minnen.

Brigadgeneral från MNTF(C), Kyösti Halonen, vars hemnation Finland har bidragit med pengar till nya möbler i klassrummen, talade om vikten att skaffa sig en bra utbildning.
– Ni är Kosovos framtid och kommer att om några år kunna påverka den. Ta tillfället i akt att studera och lära er, det är viktigt, manade generalen.

Skolans rektor, Nadica Nedeljković, tackade i sitt tal alla inblandade och såg fram emot att fortsätta projektet.
– Samarbetet har gått bra och vi är tacksamma för allt, särskilt från den största bidragsgivaren svenska regeringen.